54.235.6.60
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Augustina Zabukaitė
Data
2021-02-18

Knygos galia jauno žmogaus gyvenime

Autorius
Augustina Zabukaitė
Data
2021-02-18

Knygos galia jauno žmogaus gyvenime

XXI amžiaus jaunuolis, neįskaitant privalomosios mokyklos literatūros, vis rečiau į rankas paima knygą. Tai yra visiškai normalus reiškinys gyvenant IT amžiuje, kuriame didžiąją dalį laiko praleidžiame internetinėje erdvėje. Dažniausia neskaitymo priežastis yra laiko stoka ar knygos, kuri „užkabina“ neradimas. Tačiau, radus tinkamą, užčiuopus savo mėgstamą knygų žanrą,  atsiranda begalės laiko ir troškulio skaitymui. Ką skaitymas teikia jaunam žmogui? Kodėl ir ką verta skaityti?

Visų pirma, svarbu suvokti bendrą skaitymo naudą. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog skaitymas skatina smegenų ląsteles veikti – galvoti. Nesvarbu, kokią knygą žmogus skaito, tai darydamas lavina vaizduotę, gerina gramatinius įgūdžius, praturtina savo žodyną.  Skaitymas prisideda prie komunikacijos lavinimo įgūdžių, neretai skaitymas netgi suteikia ramybės ir pilnatvės jausmą. Ypač jaunimas knygose gali rasti prieglobstį bei išmokti susikoncentruoti į vieną veiksmą ir nustoti atidėlioti.  Kiekvienas žanras teikia skirtingas vertybes ir naudą.

Dažniausiai jaunimą traukia detektyvai ir psichologiniai trileriai, o tiksliau –  įtampa, baimę keliantys įvykiai ir dėmesį prikaustantis siužetas. Geriausiai žinomi ir labiausiai skaitomi yra skandinaviški trileriai. Daugelis mano, kad tokio žanro skaitiniai žmogui nieko neteikia, tačiau ši mintis yra klaidinga. Be anksčiau minėtų aspektų, šio žanro knygos gali tapti būtent tuo kabliukiu, kuris padės pamilti skaitymą. Tiek detektyvai, tiek psichologiniai trileriai įtraukia į siužetą. Noras sužinoti, kas įvyks toliau, skatina skaityti neatitraukiant akių. Šios knygos skatina pastabumą, akylumą, smalsumą  – norą sužinoti galutinį rezultatą.  Kartais skaitytojas randa tiek daug bendro tarp veikėjo ir savęs, jog turi galimybę apžvelgti savo poelgius, veiksmus iš šalies, o tai padeda žmogui augti ir skleistis kaip asmenybei. Viena iš populiariausių detektyvinių knygų rašytoja yra Nora Roberts, jos bestseleriai skaitomi lengvai, įtraukia nuo pačio pirmojo puslapio. Rekomenduoju perskaityti jos knygas „Kolekcionierė“ ir „Lila“.

Antrasis labai platus žanras, kurį mėgsta  skaitantis jaunimas – grožinė literatūra. Tai įvairaus pobūdžio knygos, nuo trumpų pasakojimų iki ilgiausių romanų.  Tokias knygas dažniausiai yra lengva skaityti. Tai gali būti įvairūs meilės romanai, paauglių išgyvenimai. Šis žanras labai priimtinas jauniems žmonėms, nes jie gali susipažinti su kitų šalių jaunimo kasdienybe, sužinoti, kas yra tikroji meilė, ką reiškia sirgti įvairiomis ligomis jauname amžiuje. Skaitytojas lengvai gali įsijausti į pagrindinio veikėjo būseną, netgi susigyventi su juo. Tokio žanro knygos dažnai turi sukurtus filmus. Visai nebloga idėja pažiūrėti filmą ir tada perskaityti knygą, taip būtų lengviau suvokti, jog dažniausiai knyga yra geresnė nei filmas. Kodėl? Nes skaitydami knygą savitai įsivaizduojame veikėjus, jų paveikslus, charakteristikas, o filmuose aktorių pasirinkti negalime. Kelios įdomios knygos, kurios gali padėti pamėgti skaitymą:

  • „Dėl mūsų likimo ir žvaigždės kaltos“ – romantiška istorija,
  • „Tarp pilkų debesų“ – autobiografinis romanas apie tremtį,
  • „Darant tai“ – paauglių gyvenimą ir kasdienybę vaizduojanti knyga.

Visas šias ir anksčiau minėtas knygas už pačią geriausią kainą gali įsigyti patogupirkti.lt.

Taigi, kokia išvada? Knygas gali ir turėtų pamilti kiekvienas. Nebūtina skaityti valandų valandas, užtenka vos 20–30 minučių per dieną. Skaitymas praplės akiratį, padės lengviau pažinti pasaulį, kuriame gyvename, ir ugdys mūsų asmenybę. Todėl nedvejok ir čiupk knygą!