3.19.29.89
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Aleksandra Orlauskaitė
Data
2023-07-12

Ką veikti po studijų?

Autorius
Aleksandra Orlauskaitė
Data
2023-07-12

Ką veikti po studijų?

Kančios baigėsi, diplomas rankose, o kas toliau? Toliau viskas kaip posakyje „kuo giliau į mišką, tuo daugiau medžių“…

Po diplomų įteikimo šventės didžiausia problema tampa negalėjimas apsispręsti, kurią nuotrauką postinti socialiniuose tinkluose ir visiems parodyti, kad vilkėjai mantiją, gavai puokštę gėlių ir į dangų iškėlęs laikei diplomą. Nuotrauka pasidalinta, like gavai, galime judėti toliau.

Turi diplomą – eini į darbą. Atrodo taip paprasta, bet kas slypi procese tarp mokslinio laipsnio įgijimo ir išsvajotos karjeros? Visi esame skirtingi, tad ir šis etapas kiekvienam iš mūsų yra unikalus: nėra vieno idealaus varianto, tobulo CV ar universalaus patarimo. Šaunu, kai mėgstama veikla tampa darbu, kai įsidarbinama dar studijų metu, bet kiekvienam šis etapas skirtingas, todėl šios gairės padės tau neišklysti iš kelio ir tikslingai siekti užsibrėžtų tikslų.

Nenukentėk finansiškai

Atsiėmus diplomą prarandamas ne tik studento pažymėjimas, bet ir studento ekonominis statusas. Tai reiškia, kad nebesi draudžiamas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) valstybės lėšomis. Nuo rugsėjo 1-osios neįgijęs kito ekonominio statuso turėsi mokėti mėnesinį 58,63 Eur mokestį. Kaip įgyti ekonominį statusą? Susirasti darbą, vėl tapti studentu arba užsiregistruoti į Užimtumo tarnybą (UŽT) ir gauti bedarbio statusą. Yra ir kitų pasirinkimų, pvz., savanorystė. Kai kurios programos, sudarant savanoriškos veiklos sutartį, taip pat suteikia PSD.

Kol nesi apsisprendęs, rinkis registraciją į UŽT. Tai suteiks laisvės pojūtį be finansinio nuostolio.

  • Nesvarbu, kuo nori būti, ieškai darbo, praktikos ar savanorystės vietos, nepakenks būti pasiruošus gyvenimo aprašymą (CV). Nebūtina pirkti gražių šablonų – CV vertingas tiek, kiek jame yra informacijos apie tave ir tavo įgūdžius, joks blizgus viršelis to nepakeis. Pateik viską aiškiai ir glaustai.
    Čia rasi pagrindinius punktus, kuriuos turėtum nurodyti.
  • Tiek norintiems dirbti pagal įgytą profesiją, tiek vis dar ieškantiems savęs, papildomų įgūdžių bei patirties suteiks savanorystė. Nors nėra materialiai atlygintina, savanoriška veikla suteikia žinių, pažinčių, įgūdžių, taip pat ir kilnumo jausmą darant kitiems gera – karmos taškų 🙂 Daugiau informacijos rasi čia, čia ir čia.
  • Nori dirbti pagal profesiją, bet susiduri su darbdaviais, kurie tikisi darbuotojo su darbo patirtimi, o tu jos neturi? Teks jos įgyti – praktikuokis. Atlik praktiką įmonėje/įstaigoje, kurioje norėtum dirbti. Žinoma, iš pirmo žvilgsnio toli gražu ne kiekviena darbovietė ieško praktikantų, tačiau galima bandyti kreiptis, pabrėžiant motyvaciją dirbti bei įgyti patirties. Kartais siūlomos apmokamos praktikos, joms dažniausiai reikės ne tik CV, bet ir motyvacinio laiško.
    Motyvaciniame laiške išryškink stipriausias savo savybes ir adaptuok jas, atsižvelgdamas į konkrečią įmonę ir jos veiklą. Nesiųsk visom įstaigoms vienodo laiško, su tokia motyvacija nieko nesužavėsi. Turi pagrįsti, kodėl praktiką nori atlikti būtent toje įstaigoje, ką galėtum jiems pasiūlyti bei kodėl jiems būtų naudinga tave priimti.
    Dauguma aukštųjų mokyklų dalinasi praktikų pasiūlymais:
    VDU
    MRU
    Vilnius Tech
    ViKo
    ISM
    Naudingos informacijos taip pat rasi čia, čia ir čia.
  • Dalyvauk mokymuose, kursuose, kelk savo žinių lygį, juk ką išmoksi, ant pečių nenešiosi. Ne visada reikia švaistytis pinigais, ypač karjeros pradžioje. Nemokamų kursų pasirinkimas išties didelis, tereikia paieškoti. Keletą iš jų rasi čia.
  • Kai nori keisti profesiją, persikvalifikuoti, į pagalbą ateina vėl ateina UŽT. Daugelis kursus vedančių įstaigų yra sudariusios sutartį su UŽT, todėl visi kursai yra finansuojami valstybės, už juos nereikia mokėti, tačiau būsi įsipareigojęs išdirbti 6 mėn. pagal įgytą specialybę. Tad prieš apsispręsdamas įsivertink situaciją ir priimk atsakingą sprendimą, kad nereikėtų mokėti iš savo kišenės. Daugiau informacijos šioje nuorodoje.
  • Jeigu jauti, kad ne tą diplomą iškėlei į dangų… Nesustok, galbūt tie 4 metai buvo tik etapas suprasti, kas esi ir kuo nori būti. Visuomet gali įgyti dar vieną diplomą, galbūt pagaliau tą, kurio tikrai nori. Išpildyk savo svajonę, neklausyk balsų, sakančių, jog neverta vėl trinti suolo – tereikia tik tavo noro ir trupučio motyvacijos. Pastangos atsipirks ir kelionės pabaigoje tikrai žinosi, kad buvo verta.
  • Turbūt kiekvienas esame pasvajoję apie savo verslą, daug atostogauti ir nuo nieko nepriklausyti. Vaizduotėje atrodo pasakiška, o kaip yra iš tiesų? Palyginimui, samdomą darbą įprastai dirbame po 40 valandų per savaitę, kai kurdami verslą galime praleisti po 100 valandų ir daugiau. Tiesa, jog nuosavas verslas gyvenimą apverčia aukštyn kojomis ir reikia sunkiai dirbti, norint, kad pastangos atsipirktų, tačiau, kai kuri kažką savo, mėgaujiesi procesu ir jauti savirealizacijos džiaugsmus, tiek įdėtos pastangos, tiek investuotas laikas atsiperka visapusiškai. Svarstai apie nuosavą verslą? Plačiau apie tai skaityk čia ir čia.

Kad ir kaip bebūtų, kad ir ką nuspręstum veikti po studijų, veikiausiai sutiksi, jog apgintas diplominis darbas ir pačios studijos suteikė daug žinių, ugdė kritinį mąstymą, bendravimo įgūdžius, skatino išeiti iš komforto zonos. Juk kalbėti prieš auditoriją, komunikuoti savo požiūrį bei idėjas, kartais net atsisakyti tam tikrų įsitikinimų toli gražu nėra patogu, bet tai įveikėte, su tokiomis patirtimis augote ir tobulinote savo asmenybę. Ar ateityje diplomas jums pravers, ar liks stalčiuje, šie metai, nuo pirmųjų akimirkų paskaitose iki diplomų įteikimo, padėjo jums tapti tuo, kuo esate. Tuo laiku kūrėte save, tad su tuo ir sveikinu. O kuo būsite rytoj, jaudinanti paslaptis, priklausanti nuo jūsų pasirinkimų. Sėkmės.