3.138.105.31
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-09-07
Skaitymo trukmė
3 minutės

Jaunimo mainų patirtys: I want to break free!

Data
2020-09-07
Skaitymo trukmė
3 minutės

Jaunimo mainų patirtys: I want to break free!

Turbūt dažnai kiekvienas iš mūsų susimąstome, kiek laiko praleidžiame naršydami socialiniuose tinkluose be jokio tikslo. Rodos, suvokiame, kad tik veltui švaistome savo laiką vietoj to užsiimdami prasmingesne veikla arba tiesiog geriau suvokdami aplinką ir žmones, kurie mus supa. Visa tai mus vis labiau vargina ir mes tampame pikti, irzlūs ir daugybe dalykų nepatenkinti. Todėl daugiau nei trisdešimties žmonių grupė nusprendė paskutinę vasaros savaitę palydėti jaunimo mainuose Austrijoje, pilyje ant kalno, gyvendami be jokių elektroninių prietaisų. Mainų pavadinimas yra visiems žinomos grupės „Queen“ dainos eilutė „I want to break free“ – simbolizuojantis išsivadavimą nuo mums priklausomybę keliančių prietaisų.

Reikia pripažinti, kad dabar mes sunkiai įsivaizduojame save be telefono ar kompiuterio ir jų labai pasigestume, jei tektų be jų pagyventi tam tikrą laiko tarpą. Tačiau šių jaunimo mainų pagrindinis siekis ir buvo leisti kiekvienam dalyviui išsikelti sau iššūkį – šešias dienas praleisti be telefono, kompiuterio ar skaitmeninio fotoaparato. Vieni dalyviai baiminosi, kad labai pasiilgs savo artimųjų, arba jų pačių kas nors pasiges, gaus svarbius laiškus, kurių negalės greitai perskaityti ir į juos atsakyti, kuomet kiti dalyviai nerimavo dėl praktinių dalykų – kaip reikės atsikelti su minimaliu skaičiumi ne elektroninių žadintuvų, kaip susigaudyti lauke, su savimi neturint laikrodžio ir kaip išgyventi be muzikos.

Žinoma, norint praleisti šešias dienas be jokių elektroninių prietaisų, reikia sugalvoti kitą užsiėmimo formą, tačiau tai nesukėlė jokių problemų, nes kiekviena mainų diena buvo pilna įvairiausių veiklų, kurios susidarė iš energingų žaidimų, dirbtuvių ir kelionių po miestelį ar gamtą. Kiekviena mainų diena turėjo tam tikrą kertinę temą, į kurią buvo orientuotos visos veiklos, pradedant nuo pokalbių apie tai, ką kiekvienam iš mūsų reiškia komforto zona ir kiek drąsos reikia, norint ją peržengti, kaip sukurti ryšį ir išmokti bendrauti su pačiu savimi, baigiant tomis dienomis, kurių metu diskutavome apie socialinius tinklus, jų svarbą mūsų gyvenimuose arba tiesiog leidome laiką gamtoje. Kiekviena diena buvo pritaikyta skirtingiems poreikiams ir interesams, todėl kiekvienas rado sau patinkančių veiklų, vis dėlto, netrūko ir tokių veiklų, kurios reikalavo drąsos ir pasitikėjimo savimi. Kiekvieno vakaro, o galbūt ir nakties veiklas organizavo patys dalyviai – kiekvienos šalies tautinį vakarą, linksmas dirbtuvėles ar žaidimus, o kartais tiesiog dainuodavo dainas pilies kieme.

Turbūt didžiausias šio projekto privalumas yra tai, kad laikas prabėgo nepastebimai greitai ir daugelis mūsų visiškai nepasiilgo savo telefonų ir visų socialinių tinklų. Dalyviams savaitę praleisti be elektroninių prietaisų nebuvo itin sunki užduotis, ypač turint omeny, kad  tai vis dar buvo vasaros laikas, tačiau praleidus daugiau laiko be, pavyzdžiui, savo išmaniojo telefono, kiekvienas rizikuotų praleisti nemažai svarbios informacijos. Kai kurie dalyviai pastebėjo, kad be elektroninių prietaisų dalyviai galėjo ugdyti kūrybiškumą viso projekto metu – juk informacijos internete ieškoti negalėjo, muziką atlikti turėjo patys ir taip toliau. Ši savaitė leido kiekvienam iš mūsų praleisti laiką nuostabioje vietoje, suprasti, kad su daugeliu nepažįstamų žmonių galima kalbėti apie temas, kurios kartais gali būti jautrios ir skaudžios. Daugelis dalyvių apsvarstė ir savo pačių gyvenimus, išsikėlė naujus tikslus ir linksmiausia, jog atgavus telefonus, buvo keista jais naudotis.

Tokių patirčių galime turėti kiekvienas iš mūsų. Šios mainų programos yra finansuojamos Europos Komisijos pagal „Erasmus+“ programą. Viena iš organizacijų, Lietuvoje kviečianti pasinaudoti jaunimo mainų galimybėmis, yra „Innoved Lietuva“. Norint patekti į vieną iš mainų programų, reikia užpildyti anketą, kurioje privaloma atsakyti į tris klausimus: 1. Kodėl nori dalyvauti  šiame projekte? 2. Kokios patirties ir žinių tikiesi įgyti šiame projekte? 3. Kuo gali prisidėti prie šio projekto? Svarbu žinoti, kad anketa yra pildoma anglų  kalba ir dėl savo paties patogumo reikia kalbėti angliškai taip, kad būtų nesunku susikalbėti su kitais projekto dalyviais. Taip pat yra dalyvio finansinis indėlis, kurio dydis kiekvienam projektui yra skirtingas. Tikrai verta pabandyti sudalyvauti jaunimo mainuose bent kartą, nes jie suteikia puikią galimybę pakeliauti už tikrai minimalią pinigų sumą (visos kelionės išlaidos yra kompensuojamos – lėktuvų, traukinių, autobusų ir pan.), sutikti ir susidraugauti su žmonėmis iš įvairiausių šalių ir pasisemti daug naudingos patirties bei žinių.