3.147.54.6
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Agnė Jankauskaitė
Data
2023-11-27

Vokietijos ir Baltijos šalių konferencija: kaip jaunimas siekia keisti Europą

Autorius
Agnė Jankauskaitė
Data
2023-11-27

Vokietijos ir Baltijos šalių konferencija: kaip jaunimas siekia keisti Europą

Šių metų spalio 26–29 dienomis, antrajame pagal dydį Estijos mieste Tartu, vyko penktoji Vokietijos ir Baltijos šalių konferencija. Jos metu jaunimas iš visos Europos turėjo galimybę dalintis idėjomis ir kurti strateginį politikos dokumentą pasirinkta tema, kuris vėliau bus pristatytas Europos politikams su viltimi kurti gražesnę ateitį.

Keturi jaunimo požiūriai į Europos ateitį

Renginio dalyviai gavo sunkią užduotį atlikti Jaunimo Ambasadorių vaidmenį. Kelis mėnesius prieš konferenciją jie pradėjo darbą grupėse, kuriose dirbo ties viena pasirinkta tema iš šių: aplinkos laisvė, kalbos laisvė, judėjimo laisvė ir meninės raiškos laisvė.

Susitikę Tartu, Jaunimo Ambasadoriai su vadovais paruošė strateginį politikos dokumentą, aiškinantį pasirinktų temų situacijas ir problemas Baltijos šalių regione bei nurodantį rekomendacijas, kaip būtų galima jas išspręsti.

Sunkiausia užduotis greičiausiai teko ketvirtajai grupei, kuri dirbo ties meninės išraiškos laisve. Sekdama šios grupės darbą nustebau, kiek mažai apie jų temą yra surinktos informacijos ir su kiek daug problemų susiduria Baltijos regiono menininkai. Laisvę kurti jie turi, bet dažnu atveju už tai „susimoka“ užgauliojimų ar paprasčiausių baudų kaina. Tai – tik maža dalelė to, ką darbo metu aptarė ketvirtoji komanda. Tikiu, kad Jaunimo Ambasadorių parengtas dokumentas yra svarbus žingsnis ir turės įtakos menininkų gerovei ateityje.

Sunkų darbą pakeičia laisvalaikis su naujais draugais

Tačiau trys dienos Tartu vien darbu neapsiribojo. Vizito į nacionalinį Estijos muziejų metu dalyviai gilino žinias apie šios šalies istoriją, o su Tartu istorija susipažino naktinio turo metu. Pasinerti į estų kultūrą padėjo grupės „Duo Ruut“ koncertas.

Viena svarbiausių konferencijos dalių buvo santykių mezgimas tarptautiniu lygmeniu. Jaunimo Ambasadoriai teigiamai atsiliepė apie šią patirtį, nes gilino žinias ne tik kurdami strateginį politikos dokumentą, bet ir bendraudami su jaunuoliais iš kitų Europos kampelių.

„Žinau Viską“ komandos narė ir Jaunimo Ambasadorė Agnė Streikutė taip pat džiaugiasi nauja patirtimi: „Jaunimo įtraukimas į jų ateitį lemiančius politinius sprendimus turėtų būti kiekvienos Europos valstybės prioritetas, todėl labai džiaugiuosi, kad vis daugiau nevyriausybinių organizacijų imasi iniciatyvos ir kviečia jaunimą veikti. Dar prieš šią konferenciją netikėjau, kad svetimų žmonių būry gali jaustis toks savas ir laisvas išsakyti savo nuomonę. Organizatorių komanda ir patys konferencijos dalyviai sėkmingai sukūrė jaukią darbo atmosferą. Manau, kad būtent šioje bendrystėje ir jaunatviškose ambicijose slypi laisvos bei demokratiškos Europos ateitis.“

Kitais metais Vokietijos ir Baltijos šalių konferencija vyks Vilniuje – kviečiame sekti Vokietijos ir Baltijos šalių ateities fondo Instagram paskyrą @dbzukunftsstiftung

 

Nuotraukos autorė: Luisa Greta Vilo.