18.224.0.25
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Austėja Kleponytė
Data
2022-08-04

Vidinė harmonija ir ramybė skubančiame pasaulyje – misija įmanoma?

Autorius
Austėja Kleponytė
Data
2022-08-04

Vidinė harmonija ir ramybė skubančiame pasaulyje – misija įmanoma?

Dažnai skaitydami knygą mintimis nukrypstame prie neužbaigtų dienos darbų, o papuolę į stresinę situaciją ir talžomi emocinių bangų mes negebame kritiškai pažvelgti į iškilusią problemą. Išsiblaškymas ir per didelis susitapatinimas su patiriamomis emocijomis – vienos didžiausių šiuolaikinio žmogaus problemų. Tiesa, stresą žmonės patyrė ir senovėje, tačiau bėgant metams ir keičiantis pasauliui – tobulėjant išmaniosioms technologijoms – jie tapo labiau pažeidžiami, negebantys sukoncentruoti dėmesio. Be to, visame pasaulyje daugėja ligų atvejų ir situacijų, kuriose žmonės nesuvaldo emocijų ir pasiduoda pykčiui, agresijai ar liūdesiui.Tyrimai rodo, kad visa tai – dėl patiriamo streso. Meditacijų trenerė ir instruktorė Simona Kupetienė XXI amžių vadina „visuotinio įsitempimo ir streso laikais“ bei sako, kad su stresu reikia išmokti „susidraugauti“.

Būdų, padėsiančių lavinti dėmesio koncentraciją, nusiraminti ir geriau pažinti savo vidų – daug, o vienas iš jų – meditacija.

„Meditation is like a gym in which you develop the powerful mental muscles of calm and insight.“
– Ajahn Brahm

Vis dėlto, nors šiandieniniame pasaulyje informacijos apie meditaciją srautas vis didėja, o meditacijos mokytojai veda be galo daug stovyklų, kursų ir meditacinių praktikų.

Kai kurie žmonės netiki meditacijos nauda ir šį savęs pažinimo bei atsipalaidavimo būdą laiko beprasmišku dalyku. Tam, kad priešiško požiūrio į meditaciją neliktų, reikia daug ir drąsiai apie ją kalbėti.

Kas yra meditacija ir kodėl naudinga ją praktikuoti?

Specialistai pabrėžia, kad meditacija, tai buvimas tyloje ir ramybėje. Lektorė Indre Asada sako, kad „meditacija – ėjimas į savo paties gelmę“. Išties, medituodami mes ne tik nusiraminame, bet ir išgirstame savo vidinį „aš“, tampame sąmoningesni.  Pristatau dar kelias priežastis, kodėl naudinga medituoti:

  • Medituodami mokomės valdyti savo dėmesio koncentraciją. Kai medituojame, mintims pradėjus šėlioti galvoje, grįžtame į dabarties momentą, o šis įgūdis padeda kasdienybėje, kai norime „sutramdyti“ užplūdusias emocijas ar negatyvias mintis – mūsų protas sugeba greičiau nusiraminti.
  • Meditacija gelbsti kovojant su priklausomybėmis. Ar žinojote, kad išmokus valdyti dėmesio koncentraciją, padidėja savikontrolė? Savikontrolė padeda suprasti priklausomybių priežastis ir ugdyti valią. Tyrimas, atliktas su 19 nuo alkoholizmo besigydančių žmonių, parodė, jog meditacija padėjo sukontroliuoti potraukį alkoholiui.
  • Meditacija gelbsti žmones, patiriančius intensyvų nerimą ir panikos priepuolius. Atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 18 savanorių, pastebėta, kad reguliari meditacija sumažino nerimo ir panikos priepuolius ilgalaikėje perspektyvoje.
  • Meditacija gerina miego kokybę. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog žmonės, kurie praktikuoja meditaciją, užmiega greičiau.
  • Meditacija dažnai praktikuojama sergant depresija. Įrodyta, kad medituojant galvos smegenyse padidėja serotonino kiekis. Serotoninas, kitaip vadinamas laimės hormonu, palaiko psichoemocinį balansą: reguliuoja nuotaiką, apetitą, seksualumą ir miegą.

Kaip pasiruošti meditacijai?

Čia tikriausiai nei vieno nenustebinsiu – patarimai, kaip teisingai pasiruošti meditacijai, sklando informacijos tinkle kaip bitės avily. Vis dėlto, pateiksiu pagrindinius principus, ką daryti prieš meditaciją, kad ji būtų maloni ir efektyvi:

  • Pasirinkite vietą. Kad galėtumėte atsipalaiduoti, pasirinkite jaukią ir tylią vietą.
  • Patogiai įsitaisykite. Populiariausia – lotoso poza, tačiau medituoti galite ir gulėdami ar sėdėdami taip, kaip jums patogiausia. Jeigu nusprendėte medituoti sėdėdami, po savimi galite pasitiesti jogos kilimėlį ar pasidėti nedidelę pagalvėlę, be to, nugarą ir kaklą laikykite tiesiai. Medituojant patartina užsimerkti.
  • Nepersivalgykite ir nemedituokite alkani. Neikite medituoti perkrautu skrandžiu – bus lengva užsnūsti, be to, nemedituokite kai norite valgyti – negalėsite susikaupti.
  • Susikurkite jaukią aplinka. Galite užsidegti žvakę ar smilkalus.

Kokią meditaciją pasirinkti?

Meditacijų yra daug ir įvairių: nuo pačių lengviausių, tinkančių pradedantiesiems, iki sunkesnių – jau pažengusiems. Daug naudingų ir lengvų meditacijų rasite YouTube, jogos mokytojų, psichologų ar meditacijos trenerių internetiniuose puslapiuose. Internete yra meditacijų, kurias galima nusipirkti – jos tinka tiems, kurie pasiruošę rimtam darbui su savimi. Be to, galite lankyti meditacinius užsiėmimus savo mieste – juos vedantis mokytojas viską paaiškins ir atsakys į rūpimus klausimus.

Štai kelios nesunkios meditacijos, padėsiančios nusiraminti, atsipalaiduoti ir skirti šiek tiek laiko sau:

  • Pirmoji meditacija. Patogiai atsisėskite ir užsimerkite. Kelis kartus įkvėpkite ir iškvėpkite. Dabar vidinį žvilgsnį nukreipkite į viršugalvį ir įsivaizduokite ten susikaupusį nuovargį, neigiamą energiją. Iškvėpdami įsivaizduokite, kad su oro gūsiu išeina viskas, kas jums nereikalinga, o su kiekvienu įkvėpimu kūnas prisipildo šilumos, meilės ir šviesos. Vidiniu žvilgsniu keliaukite iki pačių pirštu galiukų, sustodami prie kiekvienos kūno dalies, kurioje jaučiama įtampa, ir atlikite pratimą. Pabaigoje dar kartą nužvelkite kūną, pastebėkite, koks jis atsipalaidavęs ir ramus.
  • Antroji meditacija. Atlikdami šią meditaciją turėsite atsistoti. Užsimerkite, stovėdami iškelkite rankas į viršų ir įsivaizduokite, kad virš galvos laikote didelį, švytintį kamuolį, panašų į saulę. Pajauskite jo skleidžiamą šilumą. Po truputį leiskite kamuolį žemyn, įsivaizduokite, kad jo skleidžiama šviesa užpildo kiekvieną jūsų kūno dalį. Pakartokite pratimą tris kartus. Pabaigoje vidiniu žvilgsniu pastebėkite, kaip visas kūnas švyti.

Jeigu iš pirmo karto medituoti nepavyksta, – negalite susikaupti, nuklysta mintys – nenusiminkite ir bandykitekitą kartą, o mintims pradėjus klaidžioti, nesistenkite su jomis kovoti, ramiai grįžkite prie kvėpavimo. Po meditacijos visada nusišypsokite ir padėkokite sau.

Įdomu!

Dažniausiai apie meditaciją girdime vien teigiamus atsiliepimus, tačiau nauji tyrimai parodė, jog 315 iš 1232 reguliariai medituojančių žmonių patyrė baimę, nerimą, sumišimą. Tačiau statistinių tyrimų, rodančių neigiamą meditacijos poveikį, yra per mažai. Kaip bebūtų, specialistai sako, kad patyrus blogus pojūčius, reikia ieškoti būdų, kaip meditaciją paversti malonia patirtimi.

Linkiu veiksmingų meditacijų ir malonių pojūčių!