18.191.202.72
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Lukrecija Gabrėnaitė
Data
2021-01-08

Tavo intelektas

Autorius
Lukrecija Gabrėnaitė
Data
2021-01-08

Tavo intelektas

Mūsų visuomenėje yra susiformavus klaidinga nuomonė, jog kai kurie žmonės yra intelektualūs ir turi puikias „smegenis“, o kiti tiesiog gimė be protinio talento. Esmė yra tai, kad žodis protingas yra abstraktus. Jį išgirdę mes pagalvojame apie moksliuką, kuriam sekasi visose srityse, kuris mokykloje gauna vien dešimtukus bei yra tikras darbštuolis, bet „mūsų moksliukas“ daro prastus gyvenimo sprendimus, nesugeba susirasti draugų, nesupranta kaip jaučiasi ir tikriausiai nepasižymi jokioje sporto šakoje.

Taigi, ar galime tokį „moksliuką“ vadinti visapusiškai protingu? Į savo klausimą atsakysiu jau banalybe tapusiu pasakymu –  visi yra savaip protingi. Na ir spėk ką? Tai tiesa. Mes visi vienoje srityje pasižymime labiau nei kitose, o galbūt mūsų draugai puikiai gaudosi ten, kur mes pasiklydę. Tai lemia skirtingi intelektai, kurių yra net 9.

Kelių intelekto rūšių teoriją iškėlė Harvadro universiteto profesorius ir psichologas Howardas Gardneris. Jis teigia, kad egzistuoja daugybė skirtingų pomėgių ir talentų žmonių ir šių žmonių intelekto / protingumo negalima nustatyti banaliu IQ testu. Jis nusako tik loginio – matematinio ar erdvinio intelekto „lygį“. Gardneris taip pat pastebėjo ir atliko tyrimą, įrodantį, jog pasaulio mokyklose buvo vertinami bei testuojami tik du intelektai: lingvistinis ir matematinis. Taigi, jis išskyrė keletą intelekto rūšių bei porūšių.

Žinodamas savo intelektą suprasi, kodėl tau sekasi tai, kas tau sekasi ir nesiseka tai, kas nesiseka. Bus lengviau išsirinkti darbą, pomėgius bei įveikti spragas. Tad štai jie:

  1. NATŪRALUSIS INTELEKTAS

Žmonės su aukštu natūralaus intelekto lygiu, puikiai sugebėtų išgyventi gamtoje. Jie prisitaiko prie aplinkos pokyčių, pastebi ir supranta kas vyksta jų gyvenamojoje erdvėje. Turi gebėjimą atskirti skirtingus augalus, gyvūnus, kurie iš jų nuodingi ar pavojingi. Dažnai jaučia stiprų ryšį bei empatiją gamtai. Spėju, jog tai buvo vienas iš pirmųjų susiformavusių intelektų. Priešistorėje jis būtų tikrai pravertęs. Šiandieniniame, moderniajame pasaulyje, žmonės su natūraliuoju  intelektu gaudosi tarp skirtingų mašinų, mobiliųjų telefonų bei makiažo priemonių. Neįtikėtina, kaip evoliucija sugebėjo šį intelektą ištobulinti iki to, kas pravartu dabar!

Šį intelektą turi: Čarlzas Darvinas, Džeinė Gudal.

  1. MUZIKINIS INTELEKTAS

Pavadinimas kalba pats už save. Muzika, garsai, ritmas, tonas, tembras. Jei turi muzikinį itelektą, tikriausiai turi puikią klausą, grodamas instrumentu (jei moki) gali lengvai pradėti improvizuoti. Taip pat yra didelė tikimybė, kad esi stiprus ir matematikoje, mat muzikantų ir matematikų mintys veikia panašiai.

Šį intelektą turi: Betchovenas, Edas Sheeran’as.

  1. LOGINIS/MATEMATINIS INTELEKTAS

Matematikai naudoja simbolius, raides, skaičius ir formules indikuoti santykius tarp faktorių. Žmonės su aukštu matematiniu intelektu, dažniausiai yra tie, kurie atsako į klausimą kodėl. Jie suranda viskam priežastis, kelia hipotezes, remiasi statistika bei puikiai išsprendžia loginius uždavinius.

Šį intelektą turi: Albertas Einšteinas, Bilas Geitsas.

  1. EGZISTENCINIS INTELEKTAS

Ar dažnai iškeli klausimus, kurie neturi vieno teisingo atsakymo arba išvis jo neturi? Mėgsti filosofuoti? Galvoti, kas jeigu…? Tikriausiai tau priklauso egzistencinis intelektas. Tai reiškia, kad turi atsakymą arba kelis atsakymus į gilesnius gyvenimo klausimus.

Šį intelektą turi: Platonas, Friedrichas Engelis.

  1. TARPASMENINIS INTELEKTAS

Tarpasmeninio intelekto žmonės dažnai mėgsta komunikuoti su kitais. Pastebi aplinkinių nuotaikų kaitas ir motyvus net ir tada, kai šie bando savo būseną nuslėpti, visiems jaučia stiprią empatiją. Jiems geriausiai sekasi socialiai orientuotose veiklose, pvz.: mokytojavime, vaidyboje.

Šį intelektą turi: Sofoklis, Maja Angelou.

  1. KINESTETINIS INTELEKTAS

Jei esi šio intelekto atstovas tikriausiai dievini judėjimą bei turi puikią koordinaciją. Taigi, akivaizdu, jog tavo mėgstamiausios veiklos yra judrios, tokios kaip sportas ar šokiai. Geriausiai išmoksti darydamas, eksperimentuodamas.

Šį intelektą turi: Maiklas Džordanas, Simona Biles.

  1. LINGVISTINIS INTELEKTAS

Su aukštu lingvistiniu intelektu užaugęs žmogus turi didesnį šansą suprasti bei iššifruoti žodžių, frazių ar net visos kalbos reikšmę. Dažnai dirba tokiose srityse kaip žurnalistika, viešasis kalbėjimas ar mokytojavimas. Jei turi šį intelektą tikriausiai jau nuo pat vaikystės buvai įsitraukęs į veiklas susijusias su kalba, pvz.: skaitymas, rašymas, istorijų pasakojimas ar kryžiažodžių sprendimas. Taip pat, turėtum greičiau nei kiti, įsiminti žodžius, išmokti kalbas.

Šį intelektą turi: Viljamas Šekspyras, Oprah Winfrey.

  1. VIDINIS INTELEKTAS

Jei turi vidinį intelektą, puikiai supranti savo jausmus bei mintis, sugebi dirbti su jais siekiant savų tikslų. Tau lengva motyvuoti save be jokio matomo ar apčiuopiamo prizo. Šis intelektas įtraukia daugiau nei vien savęs supratimą ir tikslų planavimą. Bet, vis dėlto, jei supranti save, suprasi ir kas vyksta aplinkui, tad yra didelė tikimybė, jog tapsi geru psichologu ar filosofu.

Šį intelektą turi: Mahatma Gandhi, Motina Teresė.

  1. ERDVINIS INTELEKTAS

Turėdamas erdvinį intelektą sugebėsi gerai manipuliuoti savo mintimis norėdamas pamatyti fizinę idėjos perspektyvą. Pvz.: ant lapo yra nubrėžtas pastato brėžinys ir tu sugebėsi savo mintyse jį paversti į 3D formatą. Arba turėdamas 9 picas, galėtum jas supjaustyti taip, kad gautųsi 10. Tavo slaptoji galia yra nematomą paversti matomu, neapčiuopiamą –  apčiuopiamu. Tu puikiai skaitai žemėlapius, dėlioji dėliones bei matai ar pieši objektus iš skirtingų kampų ir tau nebūtina pamatyti kaip vienas ar kitas daiktas atrodo iš skirtingų perspektyvų, viskas jau tavo galvoje. Žmonės su šiais sugebėjimais gali tapti puikiais jūreiviais, pilotais, skulptoriais, tapytojais ar architektais.

Šį intelektą turi: Frankas Loidas Vraitas (Wright), Amelija Earhart.

Ir tai yra viskas. 9 skirtingi intelektai. Tik primenu, jog gali turėti daugiau negu vieną intelektą, taip pat, iš šio sąrašo tau galėjo netikti nei vienas. Galbūt tu niekad nelavinai vienos ar kitokios srities ir galbūt būtent toje srityje pasireikštum geriausiai. Be to yra tikrai daugiau nei 9 būdai, kuriais įmanomą pasirodyti intelektualiu. Šiaip ar taip, tikiuosi, jog šis straipsnis padėjo suprasti save ar nukreipė kokia nors kryptimi.

Jei nesi tikras, kurį intelektą turi, gali atlikti šį testą (anglų kalba), galbūt jis padės tau suprasti: https://www.verywellmind.com/what-kind-of-intelligence-do-you-have-3867398.