18.191.216.163
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Vilnius Tech
Data
2022-12-21

Šventės mums, bet tuo pačiu ir didžiulė našta gamtai

Autorius
Vilnius Tech
Data
2022-12-21

Šventės mums, bet tuo pačiu ir didžiulė našta gamtai

Ekonomistai vis dažniau kalba apie artėjančią ekonominę krizę bei recesiją, kurią gyventojai pajaus Naujaisiais metais. Tačiau iš parduotuvėse nusidriekusių eilių, išaugusio pirkėjų skaičiaus , galima daryti prielaidą, kad gyventojų tai negąsdina. Jie rūpinasi ne tik kalėdinėmis vaišėmis, bet ir dovanomis artimiesiems, šventinėmis dekoracijomis. Nors advento metu ir raginama sustoti bei pagalvoti apie tikrąsias vertybes, remiantis atliktų tyrimų duomenims, gruodžio mėnuo yra labiausiai skatinantis vartojimą. Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos inžinerijos fakulteto prodekanės doc. dr. Aušros Zigmontienės, vartotojiškumo didėjimo tendencija – viena esminių mūsų amžiaus aplinkosauginių problemų. Tačiau kiekvienas gyventojas prie jos sprendimo gali prisidėti net ir šventiniu laikotarpiu.

Ar per Kalėdas išauga vartotojiškumas? Kodėl taip nutinka?

Besiruošdami didžiausioms metų šventėms žmonės plačiai atveria pinigines, dažnai įsigyja visiškai neracionalius ir nereikalingus pirkinius. Kartais būna emociškai sunku atsispirti dovanų pirkimui, tad perkame spontaniškai, neapgalvoję dovanų sąrašo. Tai lemia, kad paskutinę minutę įsigyti pirkiniai dažnai būna menkaverčiai.

Jei nežinote, ką dovanoti artimiesiems, galbūt vertėtų paklausti. Visa tai tam, kad dovanotas daiktas būtų naudingas ir naudojamas. Geriausios dovanos – reikalingos dovanos.

Kokios yra tvarios dovanų pakavimo alternatyvos?

Dovanų pakavimas, kaip ir pačių dovanų pirkimas, dar vienas prieššventinis malonumas. Tačiau koks džiaugsmas išpakuoti dovanas, o po to kalnus popieriaus ir kitų pakavimo elementų mesti į atliekų konteinerius?

Reikėtų nepamiršti, kad susidariusias dovanų pakavimo atliekas reikia tinkamai rūšiuoti. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kai kurios pakavimui naudojamos medžiagos sunkiai arba išvis neperdirbamos. Skaičiuojama, kad kasmet sunaudojamas pakavimo popierius galėtų apjuosti Žemės planetą per pusiaują 150 kartų. Visos šios atliekos vėliau nukeliauja į atliekų konteinerius.

Dovanas galima supakuoti pigiai ir tvariai, nepaliekant kalnų atliekų. Visų pirma, apsižvalgykite savo namuose – gal turite senų dovanų maišelių, nebenešiojamų skarelių, drabužių ar medžiagų skiaučių. Tai daiktai, kurie puikiai tiks dovanų pakavimui. Jei turite senų laikraščių, plakatų ar pirkinių maišelių – jie taip pat gali pasitarnauti.

Vietoje plastikinių virvelių galima panaudoti namuose esančius storesnius siūlus, o kaspinus pakeisti natūraliais elementais – kankorėžiais, eglės šakelėmis, cinamono lazdelėmis ar džiovinto apelsino griežinėliais. Jei dovanojate maisto produktus, juos galite sudėti į seną dėžę ar pintą krepšį.

Kaip per didžiąsias metu šventes nepamiršti tvarumo?

Kalėdos – tai šventė mums, tačiau svarbu nepamiršti, kad jos neprivalo būti našta gamtai. Kiekvienas iš mūsų gali žengti bent po nedidelį žingsnį link tvarių sprendimų: pasirenkant ir puošiant eglutę, renkantis kalėdines dekoracijas, perkant ir pakuojant dovanas, ruošiant vaišių stalą.

Internete galima rasti daug įvairių ir puikių patarimų – tad belieka nors keletu jų pasinaudoti ne tik kuriant šventinę atmosferą, bet ir prisidedant prie gamtinių išteklių tausojimo, švaresnės aplinkos išsaugojimo.

Per Kalėdas žmonės taip pat išmeta daug maisto atliekų. Kaip to išvengti?

Dar vis įprasta tradicija švenčių stalą nukrauti gausiomis vaišėmis, įvairiais patiekalais, tačiau dalis maisto vėliau atsiduria šiukšlių dėžėse. Tyrimai rodo, kad už daugiau nei pusę išmetamo maisto būtent ir yra atsakingi namų ūkiai.

Preliminariais skaičiavimais, kiekvienas Europos Sąjungos (ES) gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o kiekvienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas.

Irdamos maisto atliekos išskiria šiltnamio efektą sukeliančias dujas, o jei jos netinkamai tvarkomos, prarandami ir gamtiniai ištekliai. Prieš planuojant gaminti maistą šventiniam stalui, reikėtų pagalvoti, kiek žmonių jį valgys ir kokio dydžio turėtų būti porcijos.

Jei norite išsaugoti tradicijas ir gaminti daugiau patiekalų, įvertinkite, kurie patiekalai bus suvalgyti iš karto, o kurių tik paragausite ir jų gaminkite mažiau, kad vėliau jie neatsidurtų šaldytuve, o vėliau – ir šiukšlių dėžėje.

Kaip galima pasigaminti Kalėdinius žaisliukus iš namuose turimų atliekų?

VILNIUS TECH Aplinkos inžinerijos  fakulteto (AIF) bendruomenė dalyvavo Kalėdinių žaisliukų dirbtuvėse, kurių esmė – pasigaminti šventinių dekoracijų ir medžiagų iš atliekų, kurias kiekvienas turi savo namuose. Tai  ir senos medžiagų skiautės, siūlai, sagos, kiaušinių dėklai, vielutės, seni, jau nebenaudojami papuošalai ar po remonto likę cemento likučiai. Visus šiuos daiktus, įjungus fantaziją, galima puikiai panaudoti ir papuošti ne tik savo darbo vietą, bet ir namus.

Pavyzdžiui, panaudojant plastiko atliekas, jas apklijuojant medžiaga, blizgančiais karoliukais, galima pasigaminti kalėdinius žaisliukus. Jų gamybai galima panaudoti ir kiaušinių dėklus bei siūlus. Nepamirškite ir kankorėžių ar medžio šakelių, kurias dekoravus galima pasigaminti išskirtinių papuošimų. Žaisliukų gamyba – kūrybinės dirbtuvės, kurias galima suorganizuoti ir namuose, pritraukiant savo šeimos narius. Tai puiki proga pabendrauti ne tik su savo kolegomis ar namiškiais.

Gaminant dekoracijas universitete, VILNIUS TECH kolegos nestokojo fantazijos, panaudojo ir mandarinų odeles, ir suvalgytų saldainių popierėlius. Svarbiausia – išlaisvinti savo fantaziją.

Nepamirškite, kad dovanos, maistas ir dekoracijos tėra tik simboliai. Bendravimas ir laikas kartu – svarbiausia šventinio laikotarpio dalis.