3.84.7.255
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
VšĮ „PROFAT“
Data
2023-04-17

Sveiko maisto dirbtuvėse – nauji pojūčių labirintai

Autorius
VšĮ „PROFAT“
Data
2023-04-17

Sveiko maisto dirbtuvėse – nauji pojūčių labirintai

Penkių merginų komanda kartu su  Mažųjų ir Didžiųjų gulbinų gyventojais iniciavo sveiko maisto gamybos dirbtuvių ciklą. Renginių metu degustavome sveikesnius maisto produktus ir mėgavomės prasmingais vakarais.

Apsitarusios (Rūta Sketerskytė, Julita Baravykienė, Paulina Kudzinskaitė, Giedrė Gaučaitė ir Veronika Mastenica) nutarėme, kad mums rūpi tai, ką dedame į burną, taigi, buvo prasminga gaminti iš produktų, kurie auginti be cheminių trąšų, Lietuvoje, ir gaminti iš jų maistą kuo mažiau jį apdorojant t. y. vietoj kepimo garinant, vietoj fermentavimo – naudojant šviežią. Buvo svarbu sukurti galimybę pasinerti į pojūčius, išbandyti kokiu būdu atskleisti kuo daugiau skonių, juos lyginti, jais žaisti.

Taip nuo 2022 m. rūgjūčio sukūrėme erdvę daugiau sužionti apie skirtingų rūšių maisto produktus – grūdus,  pieno produktus, ankštinius, daržoves, aliejų, vaisius ir uogas ir jų naudojimą.

„Gera buvo jausti, kad žmonės išsiilgę maisto gamybos – jie nori ekspertimentuoti skoniais, juos išjausti, gera žinoti, kad ateina laikas, kai žmonės kelia klausimus tai kodėl visgi tas skanus maistas kuriuo mėgaujuosi nepatinka mano skrandžiui, ar kodėl veido odą beria?“ – renginių įspūdžiais dalinosi Rūta Sketerskytė, viena projekto idėjos pradininkių.

Renginiai padėjo sužinoti daug praktinių dalykų – tarkime, kad įprastai rafinuoti ir nerafinuoti aliejai turi skirtingą smilkimo temperatūrą – t. y. tą, kurioje aliejus pradeda rūkti ir jo elementai pradeda skilti. Kai aliejaus elementai suskaidomi, paveikiamos maistinės medžiagos ir skonis. Taigi, kepant aukštoje temperatūroje reiktų rinktis avokadų ar kokosų aliejų, o visus kitus (alyvuogių, sezamų) naudoti apdorojant maistą žemoje temperatūroje. Taip pat daug žinių sukaupėme apie grūdus – ar žinojote, kad bolivinė balanda yra išrinkta kaip optimaliausias pasirinkimas kūno atvžilgiu – tiek maistinių medžiagų gausa, tiek kūno energijos balanso užtikrinimui. Šie grūdai  yra lengvai virškinami ir turintys net 14 proc. baltymų, todėl vertinami kaip viena sveikiausių alternatyvų NASA ir juos mokslininkai vežasi į ilgas ekspedicijas.

Iniciatyvinės veiklos sutraukė virš 90 Mažųjų ir Didžiųjų gulbinų gyventojų – kurie ir toliau stengsis savo virtuvėje naudoti nerafinuotą aliejų, natūralius miltus ir kuo daugiau vietoje išaugintų produktų.

Projektą „Druska ir Pipirai“ įgyvendino VšĮ „PROFAT“, veiklas dalinai finansavo programa Europos Solidarumo Korpusas.