18.189.180.76
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-09-07
Skaitymo trukmė
3 minutės

Kaip išmokti kalbą per 30 dienų?

Data
2020-09-07
Skaitymo trukmė
3 minutės

Kaip išmokti kalbą per 30 dienų?

Daugumą žmonių gąsdina mintis pradėti mokytis naują kalbą, kadangi tai užima daug laiko ir reikalauja nemažai pastangų. Nepažįstamas žodynas, sunkiai įkertama gramatika, o ką jau kalbėti apie sakinių sudarymą bei skirtingą tarimą. Žinoma, su tikru užsispyrimu ir begale darbo viskas įmanoma, todėl šiais laikais atsiranda žmonių, kurie žino daugiau nei dešimt kalbų. Bet ką daryti, kai nori išmokti kalbą per labai trumpą laiką?

Jeigu norite išmoti naują kalbą, tai yra puiki proga apsilankyti vietinėje bibliotekoje. Ten sukaupti šimtmečiai informacijos, todėl jums bus labai lengva rasti pilnas lentynas knygų, aprašančių pasirinktos kalbos gramatiką, leksiką bei fonetiką. Mokantis naują kalbą svarbiausia pradėti nuo pagrindų, taigi biblioteka yra tobula vieta atrasti tam reikalingas priemones. Praleisdami porą valandų per dieną skaitydami jūs net nepajusite, kaip įsisavinate vis daugiau naujų žinių. O, kilus norui pasiduoti, parsineštos knygos neleis ramiai sėdėti ir grauš sąžinę, todėl tai kartu bus puiki motyvacija.

Ryškios spalvos jums padės įsiminti informaciją. Kai išmoksti naują žodį ar frazę, apima nenumalšinamas džiaugsmas, bet jis greitai išnyksta, kai po kelių valandų supranti, kad neatsimeni nei pirmos raidės. Geriausias būdas to išvengti, tai užsirašyti naujus žodžius ant spalvoto popieriaus arba pasibraukti spalvotu rašikliu. Žmogaus akys yra jautresnės ryškioms spalvoms, todėl jūs net nenorėdami atkreipsite dėmesį ir geriau įsisavinsite informaciją.

Yra moksliškai įrodyta, kad kai kuriems žmonėms daug lengviau mokytis iš klausos, o kitiems iš regimų vaizdų. Tad jeigu ryškios spalvos mokytis visai nepadeda, pabandykite kitą metodą. Girdėdamas kitų tariamus žodžius, analizuodamas jų tarimą ir sakinių sandarą, žmogus paprastai įsisavina informaciją, kuri padeda vėlesniame mokinimosi procese. Susiraskite kelis filmus, kuriuose kalbama pasirinkta užsienio kalba, ir pradėkite žiūrėti, atkreipdami dėmesį į veikėjų dialogus. Dar geriau, jeigu filmas turi gimtosios kalbos subtitrus. Šiuo atveju, išgirdę nežinomą žodį, galite užsirašyti ir prisiminti kitam kartui. Žinoma, gali būti, kad pradžioje žiūrėsite nesuprasdami nei vieno žodžio, bei ilgainiui jūs priprasite prie tarimo, kalbos tempo ir sakinių struktūros. Galite net susistabdyti filmą ir bandyti pakartoti herojų sakinius, taip kartu lavinsite kalbėjimo įgūdžius.

Naujos kalbos mokymasis bus daug lengvesnis, jei šis procesas jums bus malonus. Susiraskite draugą užsienyje, taip kalbos mokymasis pasidarys ne tik įdomesnis bet ir smagesnis. Mes gyvename tokiame amžiuje, kai socialiniai tinklai veikia beveik visuose pasaulio kampeliuose, todėl yra labai lengva susipažinti su žmonėmis iš kitų šalių. Susirašinėdami su savo draugu platinsite savo žodyną, mokysitės taisyklingą sakinių struktūrą bei tobulinsite žodžių rašybą. Kartu išmoksite apie jų kultūrą, papročius bei istoriją. O geriausiu atveju, įgysite labai gerą bičiulį.

Kartais mes nepastebime, bet aplink mus yra gyvų pavyzdžių, kurių istorijos yra labai įkvepiančios. Mano pašnekovė Ieva sako, kad jos ispanų kalbos įgūdžiai pradėjo formuotis labai natūraliai: „Viskas prasidėjo nuo ispaniškų serialų, kai juos žiūrėdavo mano močiutė. Taip išmokau kelis žodžius.“

Tolimesnį jos ispanų kalbos įgūdžių tobulėjimą lėmė aplinkiniai. Bendravimas su brolio žmona, kuri kilusi iš Argentinos ir užaugusi kalbėdama ispanų kalba, sudarė tobulas aplinkybes ugdyti užsienio kalbos įgūdžius. „Aš jai padėjau su lietuvių, o ji man su ispanų kalba.“, – sako Ieva.

Ieva įtvirtino savo ispanų kalbos gebėjimus praeitais metais, kai jai teko praleisti beveik 2 mėnesius  Kanadoje pas gimines. Šioje aplinkoje ji kiekvieną dieną buvo apsupta ispanų kalbos gimtakalbių. „Kasdien girdėdavau ispanų kalbą namuose, pradėjau kažkiek kalbėti su šeima, žiūrėjau televizorių ispaniškai. Taip ir pramokau.“- priduria ji.

Šiuo metu Ieva tobulina savo ispanų kalbos gebėjimus bei pradeda mokytis prancūzų. Ji pataria kitiems, planuojantiems mokytis užsienio kalbą, kalbėti ta kalba kiek įmanoma daugiau, klausytis ja kalbančių žmonių bei žiūrėti įvairius serialus ar filmus.

Stengiantis išmokti naują kalbą, svarbu atsiminti, kad nė vienas žmogus netapo kitos kalbos specialistu per vieną naktį, bet  pramokti pagrindus įmanoma per trumpą laiko tarpą. Norint tobulėti užsienio kalbose, reikia įdėti labai daug pastangų. Žinoma, bus dienų, kai norėsite viską mesti ir pasiduoti, tačiau labai svarbu atsiminti, kodėl ėmėtės to iš pradžių. Pagalvokite, kaip nuostabiai jausitės, kai galėsite ištarti pirmuosius savo žodžius ir sakinius.