54.152.77.92
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Kamilė Balaševičiūtė
Data
2020-10-13

Socialinio eksperimento spąstai kino juostoje „Sugauti tinkle“

Autorius
Kamilė Balaševičiūtė
Data
2020-10-13

Socialinio eksperimento spąstai kino juostoje „Sugauti tinkle“

Mes gyvename socialinių tinklų ir interneto pasaulyje. Dažnai realius susitikimus su draugais, pramogas ir kitus dalykus iškeičiame į išmaniuosius įrenginius ir jų pagalba bendraujame su žmonėmis neišėję iš namų. Gyvenimas socialiniuose tinkluose labiausiai paveikia vaikus ir paauglius, kada jie, bendraudami su žmonėmis, kurių gyvai nėra matę, „įkliūva į tinklą“. Bendraujant socialiniuose tinkluose didelė tikimybė ankstyvos paauglystės merginoms būti psichologiškai paveiktoms, manipuliuojamoms, šantažuojamoms ir išnaudojamoms. Apie tai kalbama Barboros Chalupova ir Vito Klusako režisuotame filme ,,Sugauti tinkle“.  Šis ,,Nepatogaus kino“ festivalio dokumentinis filmas pasakoja apie merginas, kurios bendrauja su vyresnio amžiaus vyrais, bandydamos parodyti jų tikrą veidą pasauliui.

Filmo siužetas sukasi filmavimo aikštelėje. Trys merginos, nuolat stebimos kamerų ir filmavimo komandos, bendrauja su vyrais socialiniuose tinkluose apsimesdamos, kad joms 12 metų. Vyrai, su kuriais bendrauja merginos, drąsiai išreiškia savo poreikius ir jiems nerūpi, jog jos labai jaunos. Netrukus vyrai ima papirkinėti merginas pinigais, teikti joms intymius pasiūlymus bei manipuliuoti jomis. Vyrai, nors ir mano, kad merginoms 12 metų, nebijo kalbėti apie seksą ar masturbaciją. Filmavimo komanda stebi, kaip vyrai elgiasi tam tikrose situacijose ir bando išsiaiškinti jų bendravimo būdus.

Filmas „Sugauti tinkle“ pasakoja, su kuo tenka susidurti jaunoms merginoms, bendraujančioms su vyresniais vyrais. Filmas pateiktas iš žiūrovo, esančio filmavimo aikštelėje, perspektyvos. Matomos filmavimo detalės, mikrofonai, kameros, operatoriai ir kiti komandos nariai. Visa tai suteikia filmui tikrumo. Jausmas lyg pats matytum viską kas vyksta aplinkui. Filmas atskleidžia, kaip į tokius vyrų veiksmus reaguoja suaugę žmonės, norintys užfiksuoti šiuolaikines jaunų merginų problemas, su kuriomis tenka susidurti socialiniuose tinkluose. Ši istorija parodo, jog šiuolaikiniame pasaulyje yra ne tik tokių žmonių, kurie bando pasinaudoti naiviomis mergaitėmis, bet galima matyti, jog šiais laikais yra ir neabejingų žmonių, kurie fiksuoja šią aktualią problemą ir kovoja su ja.