3.141.200.180
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Evelina Raugaitė
Data
2023-07-10

Programuotojas – įvairių įgūdžių reikalaujanti specialybė

Autorius
Evelina Raugaitė
Data
2023-07-10

Programuotojas – įvairių įgūdžių reikalaujanti specialybė

Gyvenant skaitmenizuotame XXI-ajame amžiuje dauguma darbų ir teikiamų paslaugų  yra perkeliamos į virtualią erdvę. Informacinės technologijos, sparčiai tobulėdamos, stipriai pakeitė žmonių gyvenimus. Dėl šių priežasčių programuotojo specialybė tampa itin paklausi. Ne paslaptis, jog šios profesijos atstovai uždirba išties nemažai, tačiau siekti karjeros šiame kelyje gali tapti iššūkiu – dažnai šią specialybę renkasi tie, kuriems gerai sekasi tikslieji mokslai, tačiau yra ir kitų stiprybių, kurias privalu turėti bei nuolat ugdyti. Dabar nemažai skirtingų sričių specialistų bando persikvalifikuoti, siekdami darbo informacinių technologijų sektoriuje.

Apie programuotojo kelio pasirinkimą ir jame kylančius iššūkius pasakoja Kauno technologijų universiteto IV-o kurso studentas Eimantas Mažeika, kuris jau sėkmingai dirba ir moko programavimo kitus.

Kaip susidomėjai programavimu ir kodėl nusprendei eiti šiuo keliu?

Nuo pat mažų dienų turėjau svajonę kurti ir daryti kažką savo. Labai žavėjo elektronika. Esu kaip tas tikras programuotojas, kuris daug laiko praleidžia internetinėse svetainėse arba kuria kompiuterizuotus įrankius. Norėjau sukurti kažką naujo, kas yra fiziškai paliečiama. Dėl to susižavėjau elektronika, mane domino mirksinčios lemputės, žaidimai, norėjau kurti, automatizuoti. Taip atsirado savasis požiūris, bandymai ir atradimai. Taip pat norėjau išreikšti savo fantaziją, padaryti kažką išskirtinai tik savo. Buvo toks jausmas, kad atradau savo sritį, pamačiau, kad sekasi, yra smagu ir įdomu. Dirbant man laikas pasimiršta, nesijaučia, kad dirbu. Manau, tai yra mano sritis ir kitiems reiktų eiti ten kur gali, kur yra įdomu. Čia nėra svarbūs finansai ar galimos perspektyvos, tiesiog svarbu atrasti save ir judėti link savo tikslo bei tobulinti savo kompetencijas.

Kokių įgūdžių ir savybių  privalo turėti geras programuotojas?

Palyginus su kitomis specialybėmis, programuotojo darbas yra unikalus. Nebūna taip, kad vieną kartą kažką išmoksti ir tuomet visą gyvenimą taikysi įgytas žinias. Kituose moksluose irgi reikia daug mokytis, bet programavimas yra viena iš greičiausiai besikeičiančių ir evoliucionuojančių industrijų. Programuotojas visada privalo būti atviras pokyčiams, turi mokėti prisitaikyti prie naujovių, net jei jos ir nepatinka. Dauguma dalykų greitai keičiasi ir reikia nenustoti tobulėti. Todėl, jei dirbant programavime užsibūsi vienoje vietoje, industrija  bus gerokai pažengusi ir žinios liks beprasmės. Programuotojas pasensta, kai nustoja mokytis, o sustojus mokytis programuotojas nebegali pasivyti industrijos naujovių. Nuolatinis tobulėjimas, atsidavimas ir mokymasis yra pagrindiniai kriterijai. Kita programuotojo savybė yra gebėjimas nebijoti klysti, nes programavime labai retai kas pavyksta iš pirmo karto. Kiekvienas funkcionalumas  yra kuriamas po truputį ir dažnai būna nesklandumų, tai ką darai  gali neveikti dieną ar net mėnesį, bet svarbiausia yra nepasiduoti ir eiti link savo tikslo. Kai dirbant matai tik raudonas eilutes, skaičiukus ir niekas neveikia, atrodo tikrai baisu, bet anksčiau ar vėliau vis tiek gali pasiekti savo tikslą. Taip pat programavime yra labai vertinama disciplina ir gebėjimas dirbti įvairių žmonių komandoje. Dažniausiai programuotojai nėra tie žmonės, kurie vieninteliai dirba. Yra ir kitų specialybių žmonės, su kuriais reikia mokėti komunikuoti. Kai tenka dirbti didelėse kompanijose prie rimtų projektų, svarbus yra kūrybiškumas ir sugebėjimas dirbti komandoje. Mokykloje mes esame mokomi būti individualistais. O realybėje, kaip ir programavime, vienas lauke ne karys, be kitų žmonių nieko neįmanoma padaryti. Reikia sugebėti dirbti, komunikuoti, mokėti pasidalinti darbais su kitais komandos nariais.

Kokie didžiausi tavo karjeros tikslai?

Aš turiu didelę svajonę įkurti savo išmaniųjų namų įmonę. Nuo vaikystės labai noriu padėti žmonėms, dėl to siekiu sukurti kažką naudingo, kas padėtų ateityje žmonėms ir suteiktų išliekamąją naudą. Kiekvienas iš mūsų esame laikini, tai norisi suteikti kitiems pridėtinę vertę. Dabartinėje darbovietėje ir projektuose siekiu daug mokytis. Man yra įdomu pamatyti, kaip dirba kiti žmonės, kitos komandos ir įmonės. Noriu iš jų gauti  kuo daugiau žinių, o pagrindinis siekis išliks sukurti kažką savo.

Ką patartum žmonėms, norintiems pradėti mokytis programavimo ir siekti karjeros šioje sferoje?

Programavimas yra ganėtinai keistas mokslas, kurio, visų pirma, nereikia bijoti. Pakankamai daug naujokų esu apmokęs. Daug kas skaito ir mažai užsiėminėja praktine veikla. Programavimo vien iš knygų skaitymo neįmanoma išmokti. Reikia būtinai prisiliesti prie kodų. Svarbu pabandyti viską, kas buvo perskaityta. Net nebūtina labai stipriai gilintis į pačią teoriją, kiek svarbu yra bandyti ir nebijoti klysti. Ir kaip visada, palinkėsiu kantrybės, nes būna situacijų, kad kodas nesikonvertuoja ar programa neveikia, tuomet tai tikrai nereiškia pasaulio pabaigos. Svarbu, kad vyksta progresas ir reikia nebijoti tęsti kelionės link savo tikslo, kol viskas pradės veikti.