18.118.12.222
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2023-02-02
Šaltinis

Programavimas – ką reikėtų žinoti prieš žengiant į šią sritį

Data
2023-02-02

Programavimas – ką reikėtų žinoti prieš žengiant į šią sritį

Jei kažkada esate svarstę keisti veiklos sritį, veikiausiai mintyse šmėstelėjo idėja apie darbą informacinių technologijų srityje. Nors informacinės technologijos plati industrija, tačiau viena populiariausių krypčių yra programavimas. Visuomenėje plačiai paplitusi nuomonė, kad programavimo specialybė yra gerai apmokama ir specialistų poreikis nuolat didėja. Todėl iš pirmo žvilgsnio tai perspektyvi sfera, tačiau dažnai žmonės neįsigilina, kas jų laukia ir skuba studijuoti ar pirkti kursus. Aptarsime keletą aspektų, kuriuos vertinga žinoti prieš nusprendžiant mokytis kodo rašymo.

Sudėtinga sritis

Techninių žinių išmanymas yra neatsiejamas nuo programavimo, todėl iššūkiai gali pasitikti greičiau nei tikėjotės. Pavyzdžiui, savaime suprantama, kad norėdami komunikuoti su kitais žmonėmis naudojate kalbą, kurią supranta abi pusės. Toks pat principas galioja ir rašant kodą. Iš viso yra šimtai programavimo kalbų, todėl gali kilti keblumų pasirinkti Jums labiausiai tinkančią.

Jei visgi jau pavyko pasirinkti labiausiai patinkančią kalbą, nusiteikite išmokti specifinės sintaksės. Tai neišvengiama dalis, kadangi be sintaksės būtų neįmanoma parašyti veikiančio kodo. Vis dėlto, mokymasis gali būti komplikuotas, jei neturite techninių žinių pagrindų ar patirties su fundamentaliomis programavimo kalbomis. Todėl pradėdami mokytis kodo rašymo, turėkite omenyje, kad pirmiausia reikės suvokti elementarius techninius principus.

Taip pat atkreipkite dėmesį, kad programavimas yra nuolat kintanti sfera. Nusiteikite domėtis profesinėmis naujienomis, kad galėtumėte remtis naujausiomis praktikomis. Geriausias būdas gauti šviežiausias naujienas yra specialistų įžvalgų skaitymas. Apsvarstykite dienos eigoje paskirti laiko profesionalų nuomonės domėjimuisi.  Naujienas galite sekti jų socialiniuose tinkluose, straipsniuose ar siunčiamuose naujienlaiškiuose.

Svarbus matematikos išmanymas

Problemų sprendimas yra esminis programavimo komponentas. Pagrindinė priemonė joms spręsti yra algoritmai. Algoritmai pateikia geriausią įmanomą problemos sprendimo būdą, dėl to pagerinamas programos efektyvumas ir tikslumas. Tačiau atsižvelkite, kad algoritmai yra gan sudėtingi ir reikalauja gilių informatikos, mašininio mokymosi ir matematikos žinių.

Siekdami sklandžiai programuoti nusiteikite panaudoti logiką. Prireiks disciplinuoto principų taikymo, kad kodas būtų funkcionalus. Turite suprasti įvairius loginius teiginius ir gebėti juos tarpusavyje susieti. Todėl, jei nesate įpratę dirbti su sudėtingomis abstrakčiomis sąvokomis, gali kilti problemų suvokiant tam tikras idėjas.

Ilgas kelias iki pirmų apčiuopiamų rezultatų

Programavimo mokymasis yra kompleksiškas procesas. Norėdami gauti visapusišką naudą mokymosi metu, naudokitės skirtingais šaltiniais. Išsami ir koncentruota medžiaga pateikiama programavimo kursuose pradedantiesiems bei programavimo studijų metu, tačiau lygiagrečiai apsvarstykite ir kitas tobulėjimo priemones. Skirdami šiek tiek laiko tinklalaidžių klausymui ar knygų skaitymui galėsite praplėsti akiratį ir priartėti prie tikslo.

Priklausomai nuo pasirinkto mokymosi būdo ir tempo, procesas gali užtrukti, kol pasieksite pirmus apčiuopiamus rezultatus. Programavimo mokymasis reikalauja nuoseklumo, todėl nevertėtų tikėtis stulbinančių rezultatų mėnesio. Tam, kad išlaikytumėte produktyvumą ir norą mokytis, iš anksto galite numatyti individualią motyvacinę sistemą, kuri skatintų tobulėti. Pavyzdžiui, galite sugalvoti nedidelius mokymosi tikslus, kuriuos įgyvendinus apdovanotumėte save iš anksto numatytu atlygiu.

Nerekomenduojama mokytis vieniems

Praktinių įgūdžių lavinimas kartu su teorinių žinių gilinimu yra itin reikšmingas. Dažniausiai pradedantieji specialistai rašydami kodus daro nemažai klaidų. Tai lemia patirties stoka ir paviršutiniškas programavimo kalbos išmanymas. Bandydami išsiaiškinti padarytas klaidas, galite užtrukti labai daug laiko. Todėl naudinga turėti padedantį žmogų, kuris gali peržvelgti Jūsų parašytą kodą ir suteikti grįžtamąjį ryšį.

Mentorius ar mokymosi draugas peržiūrėdamas parašytą kodą pateikia pasiūlymų, kurie gali pagerinti rašomą kodą. Šios peržiūros yra efektyvios, kadangi jų metu įvairiapusiškai lavinate įgūdžius nuo programavimo kalbos iki problemų sprendimų būdų.

Be to, jei susidūrėte su problema, kurios negalite išspręsti, galite pasiteirauti labiau patyrusio programuotojo. Veikiausiai, kad jis su ta pačia problema yra susidūręs jau daug kartų ir žino sprendimo būdus. Taigi, neatsiribodami nuo kitų žmonių galėsite gauti daug naudingos informacijos, greičiau įsisavinti medžiagą ir efektyviau tobulinti įgūdžius.

Programavimo sritis gali akimirksniu sužavėti potencialiomis algos ir kitų privalumų galimybėmis. Tačiau įvertinkite turimas matematikos, informacinių technologijų žinias bei savo norą mokytis. Tai padės racionaliai nuspręsti, ar programavimas atitinka Jūsų poreikius ir lūkesčius. Priešingu atveju pirkdami kursus ar nuspręsdami studijuoti, rizikuojate prarasti pinigus, laiką ir patirti nemažai streso.