34.228.7.237
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Agnė Jankauskaitė
Data
2021-12-10

Praplėsk savo stažuočių galimybes kartu su „AIESEC“

Autorius
Agnė Jankauskaitė
Data
2021-12-10

Praplėsk savo stažuočių galimybes kartu su „AIESEC“

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių siekia praturtinti patirtis, išvykdami studijuoti, savanoriauti ar atlikti stažuotę užsienyje. Šią galimybę siūlo ir tarptautinė, ne pelno siekianti organizacija „AIESEC“, kuri priima ir siunčia  savanorius bei stažuotojus į programas užsienyje. Organizacija teikia daug pagalbos būsimiems stažuotojams ir savanoriams tiek dėl bilietų, tiek dėl vizų ir per visą stažuotės ar savanorystės laiką padeda mainų dalyviui išspręsti visas bėdas ir atsako į rūpimus klausimus, kad užtikrintų, jog jie kokybiškai praleis laiką kitoje šalyje.

Apie šios organizacijos veiklą ir profesines stažuotes kalbamės su „AIESEC“ atstovu Šarūnu Šlepavičiumi.

– Kuo ypatingos „AIESEC“ profesinės stažuotės?

-Mes siūlome trijų rūšių stažuotes: trumpalaikes, vidutinio ilgumo ir ilgalaikes. Trumpalaikės trunka 8-12 sav., nėra apmokamos. Jų metu stažuotojas gauna apgyvendinimą ir dalinį maitinimą. Jų kaina – 200 Eur.

Vidutinio ilgumo ir ilgalaikės stažuotės yra apmokamos, tačiau jų metu jaunuoliams nėra suteikiamas maitinimas ar apgyvendinimas. Šių stažuočių kaina – 290 Eur.

Į stažuočių kainas neįeina skrydžio bilietai. Studentas visada gali kreiptis į savo universitetą dėl Erasmus fund. Jeigu jūsų studijos susiję su stažuote, Erasmus gali suteikti pinigų sumą apgyvendinimui ir kitoms išlaidoms.

-Kokius gebėjimus ugdo stažuotės užsienyje?

-Mūsų organizacija nori padėti žmonėms ugdyti jų pasaulėžiūrą, nes atlikdamas praktiką Lietuvoje tu įgauni tik darbo patirties. Mūsų nuomone, išvykdamas į užsienį įgyji daug kultūrinės patirties. Tai gali padėti apsispręsti ir emigracijos klausimu. Stažuočių metu yra stengiamasi pasiekti ir Jungtinių Tautų sudarytus darnaus vystymosi tikslus. Taip pat garsiname Lietuvos vardą. Kadangi išsiunčiame tikrai aukštos klasifikacijos darbuotojus, tai pakeičia kitų šalių požiūrį į mus.

-Kas gali atlikti „AIESEC“ stažuotes? Kokie yra taikomi reikalavimai?

-Visi žmonės nuo 18-30 metų. Į trumpalaikes stažuotes gali pretenduoti jaunuoliai baigę mokyklą ir studijuojantys ar pabaigę bakalauro studijas, bet į vidutinio ir ilgesni laikotarpio stažuotes priimami jau pabaigę bakalauro studijas žmonės.

-Kaip vyksta aplikavimo procesas?

-Norintys aplikuoti turi apsilankyti aiesec.org interneto puslapyje, užpildyti paraišką. Tada mes turime susitikimą, kurio metu aptariame, ką žmogus studijuoja, kur norėtų atlikti stažuotes. Pačio interviu metu pasiūlau keletą galimybių ir išsiaiškinu, ko maždaug jis norėtų. Po susitikimo nusiunčiu galimam mainų dalyviui galimus stažuočių variantus ir taip jis išsirenka tinkamiausią. Vėliau jaunuolis man atsiunčia CV, kad galėtume jį pataisyti, kadangi CV yra pati svarbiausia aplikacijos dalis, nes kita šalis būtent pagal CV turinį ir jo išvaizdą renkasi sau praktikantus.  Ir tik tada žmogus gali aplikuoti stažuotei. Jam aplikavus, aš parašau jaunuolio pasirinktos šalies organizacijai, kad kuo greičiau suplanuotų interviu. Tada telieka laukti organizacijos sprendimo, jaunuolis bus priimtas, ar ne.

-Kokios stažuočių sritys yra populiariausios šiuo metu?

-Rinkodara ir Bussiness Development yra pačios populiariausios sritys, nemažai žmonių renkasi atlikti stažuotę ir grafinio dizaino srityje.

-Kokiose šalyse dažniausiai renkasi atlikti stažuotę jaunuoliai iš Lietuvos?

-Žmonės gali rinktis išvykti į virš 50 šalių. Vis dėlto daugelis renkasi stažuotes atlikti Europoje, nes yra įsitikinę dėl puikios jų kokybės. Populiariausios šalys būtų Rumunija, Vokietija, Graikija. Na, o už Europos ribų JAV, Brazilija, Meksika ir Argentina. Į Azijos šalis, Meksiką ir Argentiną yra sunkiau patekti, nes iš būsimų stažuotojų yra tikimasi mokėti pasirinktos valstybės kalbą.

-Kaip pandemija paveikė jūsų organizacijos veiklą ir jaunuolių išvykimą?

-Prieš pandemijos pradžią atsirado daug naujų ir neįprastų projektų savanorystėms. Atsimenu, net buvo galima išvykti dirbti su vėžliukais Vietname, tad sulaukėme daug norinčiųjų savanoriauti. Deja, niekas negalėjo niekur išvykti, teko grąžinti pinigus. Po to laiko žmonės šiek tiek prisibijo išvykti arba renkasi arčiau esančias šalis, į kurias išvykti yra taikomi lengvesni reikalavimai. Šią vasarą turėjome savanorių, kurios išvyko į Italiją, Sakartvelą, Slovakiją. Keli žmonės išvyko atlikti stažuotes į Vokietiją ir JAV. Tačiau tam ir esame mes, „AIESEC“, kad padėtume jaunuoliams su tokiomis ar panašiomis bėdomis.