54.198.157.15
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2022-05-26

Praktika studentams: specialistų patarimai, kaip ją pasirinkti

Data
2022-05-26

Praktika studentams: specialistų patarimai, kaip ją pasirinkti

Studentai Lietuvoje šiais laikais praktikai turi daug galimybių, o vis daugiau darbdavių praktikantams atsilygina ne tik perduotomis žiniomis ir naujais įgūdžiais, bet ir darbo užmokesčiu. Tad praktikos vietos pasirinkimas savo svarba prilygsta darbo vietos paieškoms. Ką svarbu įvertinti renkantis praktiką, pasakoja ISM karjeros paslaugų grupės vadovė Živilė Šapokienė, „Lidl Lietuva“ valdybos narė bei personalo vadovė Sandra Savickienė bei neseniai praktiką atlikusios studentės.

„Yra daug priežasčių, kodėl verta atlikti praktiką. Viena svarbiausių – realiomis sąlygomis išbandomas tas karjeros kelias, kurio siekiama studijuojant. Nepamirškime ir to, kad praktikos metu gerinami laiko planavimo įgūdžiai, ugdomos asmeninės savybės. Parodžius gerus rezultatus bei turimas žinias, galima sulaukti ir darbo pasiūlymų“, ‒ sako S. Savickienė.

Praktika naudinga ne tik studentui, bet ir jį priimančiam darbdaviui. Anot S. Savickienės, į komandas priimti naujokai visada įneša šviežių idėjų, pateikia kitokį požiūrį ir tai gali praversti sprendžiant tam tikras problemas bei siekiant geresnių rezultatų.

Pradžioje svarbi tiek įmonių, tiek savęs analizė

Ž. Šapokienės teigimu, studentui, kuris žino, kurioje srityje norėtų atlikti praktiką, paiešką vertėtų pradėti nuo įmonių, kurios atitinka pasirinktą sritį, analizės.

„Pasidomėkite įmonės kultūra, karjeros galimybėmis ir kokių praktikantų įmonė ieško. Įsivertinkite, kurios įmonės atitinka jūsų lūkesčius bei tinka vertybių, kultūros atžvilgiu. Tuomet pasiruoškite dokumentus, kurie reikalingi kreipiantis dėl praktikos. Atnaujinkite arba susikurkite gyvenimo aprašymą, parašykite motyvacinį laišką. Nereikėtų užmiršti ir „LinkedIn“ paskyros ‒ socialinių tinklų erdvėje svarbu atrodyti profesionaliai, nes didelė dalis darbdavių naudojasi ja talentų paieškai“, ‒ sako Ž. Šapokienė.

Tiems studentams, kurie nežino, kuria kryptimi planuoti karjerą, Ž. Šapokienė pataria pradėti nuo savianalizės: pagalvoti, kurie studijų dalykai labiausiai patinka, geriausiai sekasi ir atlikti savęs pažinimo testus.

Studentams taip pat naudinga nuo pat pirmųjų studijų metų įsitraukti į įvairias veiklas universitete, pavyzdžiui, studentų klubus, organizacijas arba savanorystes. Jų metu galima ne tik gauti įgūdžių, reikalingų darbo rinkoje, tačiau dar geriau pažinti savo stipriąsias ir silpnąsias puses. Be to, svarbu nepamiršti, kad konsultacijas teikia ir universitetuose įkurti karjeros centrai.

Domėjimasis ir komunikacija ‒ raktas į sėkmę

Rasti praktikos vietą gali padėti ir dalyvavimas įvairiuose renginiuose bei karjeros mugėse. Pasak Ž. Šapokienės, naudinga dalyvauti ir įmonių organizuojamuose renginiuose.

„Dažnai įmonės siūlo atvirų durų dienas, organizuoja studentų vizitus. Jei tokios galimybės tuo metu nėra, reikėtų nebijoti dėl praktikos kreiptis į kelias įmones ir pokalbio metu daugiau sužinoti apie jas ir siūlomas pozicijas“, ‒ pasakoja Ž. Šapokienė.

Pašnekovė taip pat skatina studentus atvirai išsakyti savo lūkesčius pokalbio metu, kad vėliau netektų nusivilti. Be to, galima kreiptis į pažįstamus, grupės draugus ar vyresnius studentus, kurie dirbo ar atliko praktiką dominančioje įmonėje, ir paprašyti pasidalinti savo patirtimi.

Svarbu komanda ir karjeros galimybės

„Lidl Lietuva“ praktikantė Miglė Andrulytė, praktiką atlikusi personalo padalinyje, organizacijos kultūros ir lyderystės skyriuje, pasakoja, kad praktikos metu jai buvo svarbu savo turimas teorines žinias panaudoti realiose darbo situacijose. Taip pat – susipažinti su darbo specifika, pamatyti, kiek pastangų įdeda kiekvienas organizacijos skyrius, kad įmonėje viskas veiktų sklandžiai. Ji pabrėžia, kad atliekant praktiką labai svarbi yra ir praktikantą supanti komanda.

„Praktikos metu patobulinau savo organizacinius gebėjimus, įgijau darbo su įvairiomis programomis ir projektais įgūdžių. Greitai auginti savo kompetencijas man itin padėjo komandos šiltas bendravimas, noras perduoti man kuo daugiau žinių. Pavyzdžiui, praktikos vadovė visada paklausdavo, ar yra dar kokia sritis, kurioje norėčiau patobulėti. Jaučiau, kad mano nuomonė yra svarbi“, ‒ pasakoja M. Andrulytė.

„Lidl Lietuva“ maisto prekių pardavimo skatinimo departamente praktiką atlikusi Milena Butrimovičiūtė renkantis praktikos vietą pataria įvertinti ir tolimesnes karjeros galimybes – praktikos metu sėkmingai pasirodžius, yra galimybė įsidarbinti ir kilti karjeros laiptais.

„Atlikdama praktiką „Lidl Lietuva“ organizacijoje ne tik pasisėmiau naujų patirčių, žinių. Be to, susipažinau su įvairių sričių specialistais, atlikau darbus, kurių niekada anksčiau man nebuvo tekę atlikti, pavyzdžiui, dirbti su rinkos analizėmis, bet ir gavau pasiūlymą likti dirbti įmonėje“, ‒ teigia M. Butrimovičiūtė.