18.216.94.152
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-11-18

MIL – neaiškus jaunimo trumpinys ar šių dienų aktualija?

Data
2020-11-18

MIL – neaiškus jaunimo trumpinys ar šių dienų aktualija?

Kasdien mus pasiekia neišmatuojamas kiekis informacijos: straipsniai įvairiuose naujienų portaluose, reklamos socialiniuose tinkluose, skrajutės gatvėje, draugų papasakotos istorijos – visa tai neša mums įvairias žinutes. Darosi vis svarbiau gebėti atskirti sau aktualią informaciją ir nepasimesti nuolatiniame naujienų sraute, vadinasi, būti raštingais medijų ir informacijos srityje.

Kas yra medijų ir informacinis raštingumas ir kodėl reikia apie tai kalbėti?

Visa tai, ką matai internete, televizijoje, spaudoje ar išgirsti radijuje, galima apibrėžti vienu žodžiu – medijos. Šiais pagrindiniais kanalais iki mūsų atkeliauja didžiuliai informacijos srautai, kurie turi būti tinkamai suvaldyti. Šioje vietoje atsiranda medijų ir informacinio raštingumo (MIR arba MIL – Media information literacy) sąvoka. Ką tai reiškia? Trumpai tariant, tai  gebėjimas  gauti, vertinti, atrinkti ir etiškai bei atsakingai naudoti reikalingą informaciją iš įvairių informacijos šaltinių. Gauti informacijos nėra sunku, tačiau kyla iššūkių ją tinkamai suprasti – atskirti tiesą ir „melagienas“, pasirinkti svarius ir patikimus šaltinius, juos interpretuoti, kelti taiklius klausimus bandant suvokti informaciją.

Kodėl yra svarbu būti raštingam medijose?

Keičiantis informacijos ir jos gavimo pobūdžiui, didėja medijų ir informacinio raštingumo svarba. Mūsų socialinis, kultūrinis, ekonominis ir politinis gyvenimas tapo nebeatsiejamas nuo informacinių ir komunikacinių technologijų. Jaunimas daugiausia susiduria su medijomis ir nesunkiai išmoksta jomis naudotis, todėl ši tema mums, jauniems žmonėms, turi būti ypač aktuali. Kiekvieną kartą ruošdami pristatymą mokykloje ar universitete turime susimąstyti, ar verta pasitikėti „Vikipedijoje“ rašoma informacija, paklausti savęs ar teisingai elgiamės kopijuodami ir įklijuodami kito žmogaus tekstą ar parinkdami bet kokią nuotrauką iš interneto. Internete taip pat galioja įvairios taisyklės, už kurių nesilaikymą gali sulaukti skaudžių pasekmių. Reikia įvertinti ir tai, kad mūsų pačių paskelbta įvairi informacija  gali patekti į nepatikimas rankas ar būti plagijuojama. Tam, kad būtume saugūs internete, turime patys užtikrinti šį saugumą – nuolat ugdyti savo kritinį mąstymą ir tobulinti save medijų raštingumo srityje. Tai yra iššūkis mums ir mūsų mokytojams ir šiandien kaip niekada  svarbu šį iššūkį priimti ir įveikti.