3.141.47.221
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Dovilė Jakaitė
Data
2020-10-15

„Mes laikome liniją” – stiprios moters prieš diktatūrą istorija

Autorius
Dovilė Jakaitė
Data
2020-10-15

„Mes laikome liniją” – stiprios moters prieš diktatūrą istorija

Šiais metais vienas iš „Nepatogaus kino” festivalio filmų kalba apie itin aktualias demokratijos, politikos, visuomenės, žurnalistikos ir socialinių tinklų temas. ,,Mes laikome liniją” –  ypač stiprus filmas apie Filipinų prezidento Rodrigo Duterte 2016 metų „karą prieš narkotikus”, kurio metu buvo nužudyta dešimtys tūkstančių žmonių. Tad kyla klausimas, ar žmogžudystė ir laisvė gali eiti greta bei kur ta riba tarp demokratijos ir diktatūros? Atsakymų į šiuos klausimus galima ieškoti minėtame režisieriaus Marc Wiese dokumentiniame filme.

Filmas prasideda nuo žurnalistės Marijos interviu su Duterte‘čiu prieš pat jo tapimą Filipinų prezidentu. Nors ir jaučianti didelį psichologinį spaudimą, tačiau atsidavusi ir didelę patirtį turinti žurnalistė kalba ramiai ir ypač profesionaliai. Pokalbio metu Duterte praneša, kad visada laikosi duoto žodžio ir įspėja, kad narkotikų pardavėjai bei kiti nusikaltėliai bus sušaudyti. Šiam lyderiui nužudymas yra atsakymas į visas iškilusias problemas. Tapęs prezidentu tęsia populistinę politiką, kurią pradėjo dar prieš 30 metų, kuomet buvo Daveo miesto meru. Vos po Duterte‘čio inauguracijos buvo užfiksuota įvairių nužudymų. Šiais laikais visa tai atrodo žiauru ir nesuprantama, tačiau kai kur tai vis dar skaudi realybė. Taigi, ar ši žurnalistė gali padaryti galą šiai siaubingai diktatūrai, o jei ne, tai bent jau pranešti apie tai pasauliui ir stipriai supurtyti šią siaubingą šalies valdymo formą?

Socialiniai tinklai yra dar vienas galingas ginklas įsigalėti diktatoriams. Jie paprastai yra naudojami mūsų, žmonių, kurie nori bendrauti su draugais ir pažįstamais, dalintis nuotraukomis iš ilgai lauktų kelionių ar išreikšti nuomonę tam tikra tema ir tiesiog nepamiršti kaip laikosi mūsų tolėliau gyvenantys draugai. Tačiau, nors ir socialinių tinklų paskirtis yra teigiama, neretai ją atakuoja sau naudos siekiantys asmenys. Socialiniuose tinkluose labai lengva dalintis ir skleisti informaciją dideliam žmonių ratui, tad tai tampa puikia ir pakankamai patogia erdve sklisti dezinformacijai. Tuo pasinaudojo ir Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte, pasitelkęs socialinę žiniasklaidą kaip priemonę, kuria galima nutildyti savo kritikus ir skleisti melą, maskuojamą kaip tiesą. Nors šio prezidento ,,karas prieš narkotikus” yra žinomas tarptautiniu mastu, ši socialiniuose tinkluose skleidžiamo melo tema dar nėra tokia pastebima ir žinoma.

Dokumentikoje ,,Mes laikome liniją” yra kalbinami ne tik nukentėję, kritiškai atsiliepiantys ar net dabar besislapstantys žmonės, bet taip pat ir asmenys, gaunantys užsakymus bei iš tokių žudymų pragyvenantys. Žudikai filme rodomi pasislėpę už kaukių, dirba vieni arba yra mirties būrių nariai, kurie oficialiai nėra susiję su policija, tačiau yra veiksmingai kontroliuojami vyriausybės, kuri ir apmoka jų darbą. Šiuos užsakymus vykdo įprasti gyventojai, tai jiems yra darbas ir įprastas uždarbio šaltinis. Supratimo apie temos tikrumą ir svarbumą, priduoda dramatiškos scenos, filmuojamos tiesiogiai iš Manilos gatvių, bei įvairūs kruvinų įvykių liudininkų vaizdai.

,,Mes laikome liniją” siužetas sukasi aplink stiprios moters, žurnalistės Maria Ressa, kovą su prezidentu, vedančiu šalį į diktatūrą. Maria yra filipinietė, užaugusi ir studijavusi JAV. Ji nepamiršta savo šalies ir iš visų jėgų kovoja prieš diktatūrą joje. Ji, kartu su kolegomis iš naujienų portalo „Rapler”, nepailsdami bando atskleisti žmogžudysčių aplinkybes, tačiau ir juos pačius lydi nuolatinė grėsmė. Marijos gynyba yra faktai, gerumas bei, žinoma, aukštos klasės žurnalistika. Ressa grįžusi iš Niujorko, kur dalyvavo ,,Time 100” konferencijoje kaip viena iš žurnalistų, įvardytų 2018 metų žurnalo žmogumi, yra areštuojama. Šių metų birželio mėnesį, pripažinta kalta internetinio šmeižto byloje. Žurnalistei gresia iki šešerių metų už grotų. Žiniasklaidos laisvės gynėjai tai vadina ne kuo kitu, o bandymu nutildyti prezidento kritikus.

Peržiūrėjus šį filmą, verta susimąstyti, kokiame pasaulyje gyvename ir kokia plona linija yra tarp to, kas gera, ir kas bloga. Pagrindinės filmo veikėjos Marijos pavyzdys parodo, kad kiekvienas iš mūsų galime keisti pasaulį į gerą ir neleisti įsivyrauti diktatūrai.