18.219.22.169
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Elinga Kutkauskaitė
Data
2022-10-25

Meditacija. Kodėl kiekvienas turėtų tai išbandyti?

Autorius
Elinga Kutkauskaitė
Data
2022-10-25

Meditacija. Kodėl kiekvienas turėtų tai išbandyti?

Meditacija atsipalaidavimo būdas, kai pasineriama į gilius apmąstymus ir sukoncentruojamas protas pasitelkiant mantrą, maldą, religiniais, dvasiniais bei fiziniais tikslais. Meditacija turi 7 pagrindinius tikslus:

  1. Sutelkti dėmesį
  2. Lavinti dvasinę savastį 
  3. Susikoncentruoti
  4. Pražvalėti
  5. Atsipalaiduoti
  6. Sustiprinti ryšį su aplinkiniais
  7. Manifestuoti

Medituodamas žmogus ne tik atsipalaiduoja, tačiau sugeba žvelgti į stresines situacijas iš naujos perspektyvos, įgauna emocinį balansą, rūpinasi savimi, plečia savo pasaulėžiūrą, ugdo kūrybiškumą ir vaizduotę, lavina kantrybę ir toleranciją, gerina atmintį. Meditacija gali padėti ne tik emociškai, tačiau ir fiziškai, mat meditacijos metu žmogus gali sumažinti jaučiama fizinį skausmą, nugalėti žalingus įpročius.

Pasaulyje daugybė  žmonių  reguliariai  užsiima šia praktika  ir pastebi jos teikiamą naudą. Meditacijos dėka asmenys, turintys psichologinių problemų, turi galimybę jaustis lengviau ir laisviau. Internete, literatūroje, bendraminčių susibūrimuose galima perskaityti bei išgirsti daug teigiamų patyrimų, atėjusių per meditacijos praktiką tai žmones paskatino įsiklausyti į savo pačių poreikius ir troškimus, atitrūkti nuo problemų ir pamilti gyvenimą ir save iš naujo.

Pagrindinis klausimas – kodėl kiekvienas turėtų išbandyti meditaciją? Kasdien susiduriame su stresinėmis situacijomis, mūsų mintyse problemų perteklius, išgyvename sunkius gyvenimo laikotarpius, patiriame įvairias, tiek psichologines, tiek fizines, traumas. Mūsų sieloms, kūnams ir mintims reikia atsipalaiduoti, mes privalome bent penkiolikai minučių per dieną atsikvėpti ir prisiminti kas esame, įsiklausyti į savo pasąmonę ir pasiekti vidinę ramybę, nes kitaip galime perdegti. Kartais neįmanoma kontroliuoti žmogų slegiančių emocijų  pykčio, liūdesio, vienišumo. Meditacija gali būti vienas iš būdų, padėsiančių pažvelgti į situaciją optimistiškai ir ramiai.

Kiekvienas žmogus yra unikalus, tačiau visi mes esame tie patys žmonės  turime jausmus, turime problemų, patiriame stresą ir kartais nerandame išeities. Greta to – ieškome būdų, galinčių pagerinti gyvenimo kokybę ir būtent meditacija yra vienas iš jų.

Taigi, tiems, kurie paskaitę šį straipsnį nuspręs išbandyti šį atsipalaidavimo būdą, štai keli patarimai pagal shanti.lt straipsnį apie meditacijos praktiką: 

  1. Meditacijai svarbiausia yra reguliarus laikas, geriausia tarp 4 ir 6 valandos, kuomet jūsų mintys dar nėra įaudrintos dienos įvykių.
  2. Meditacijai turėtumėte paskirti atskirą patalpą ar bent jau patalpos dalį, kuri būtų skirta tik meditacijai. Toje vietoje pasitieskite meditacijai skirtą kilimėlį.
  3. Medituodami sėdėkite stabiliai ir patogiai, atsisukę į šiaurę arba rytus.
  4. Kvėpuokite lėtai ir giliai.
  5. Medituodami susikoncentruokite į vieną tašką.
  6. Pasistenkite nuraminti visas mintis, tačiau nereikalaukite iš savęs per daug.
  7. Meditacijos metu galite kartoti mantrą, kuri leis nurimti protui.

Rūpestis savimi prasideda nuo mūsų kasdienybės detalių. Integruodami meditacijos praktiką į kasdienę rutiną, mes palaikome kontrolę, skiriame laiko atsipalaidavimui ir puoselėjame emocinę sveikatą. 

Namaste.