3.139.104.214
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Gabrielius Ulanovas
Data
2021-03-15

Ko turėtume saugotis kibernetinėje erdvėje?

Autorius
Gabrielius Ulanovas
Data
2021-03-15

Ko turėtume saugotis kibernetinėje erdvėje?

Nuo sukčių, kurie kėsinasi į tavo asmeninę informaciją, apsaugoti save turi pats. Dažnai gali atrodyti, jog pakanka tik paprasto slaptažodžio, kurį žinai tik tu. Tačiau toli gražu ne, nes slaptažodžio nulaužimas šiais laikais nėra toks ir sudėtingas paprastam vartotojui, o įgudęs programuotojas tai gali padaryti net labai greitai. Ar žinojai, kad kibernetinių įsilaužėlių atakos įvyksta kas 39 sekundes? Tai reiškia, jog galbūt net ir šią akimirką į tavo paskyrą yra bandoma įsilaužti.

Dauguma mūsų:

  • Naudoja socialinius tinklus,
  • Žaidžia žaidimus internete,
  • Naudojasi banko saskaitomis,
  • Perka ar prekiauja internetu,
  • Saugo savo failus įvairaus tipo internetinėse saugyklose, tokiose kaip Google drive, One drive,
  • Naudojasi elektroniniu paštu,
  • Dalinasi informacija naudodami įvairius įrankius.

Tikrai niekas nenori, jog ši informacija būtų pasiekta kibernetinių įsilaužėlių, kurie gali pridaryti žalos, pasinaudodami mūsų privačia informacija, todėl svarbu žinoti, kaip ją apsaugoti. Tam yra ne vienas būdas:  vieni yra lengvesni, o kiti reikalauja kiek daugiau žinių ar laiko, bet mes turėtume suprasti, kad laiko investicija dabar, gali jo sutaupyti ateityje. Nors ir jaučiamės saugūs, neturėtume pamiršti, jog sukčiai slypi už kiekvieno kampo ir ne visada mes juos atpažįstame.

 

Štai keletas būdų, kaip būtų galima užtikrinti savo privatumą ir apsaugoti informaciją nuo sukčių:

Reguliariai atnaujinti operacinę sistemą, nesvarbu ar tai Android, Windows, Apple ar kt.

Nepamiršk atnaujinti visos programinės įrangos ir visų aplikacijų, kadangi su atnaujinimais neretai būna šalinami gedimai ar saugumo sutrikimai. Prieš atnaujinant visą programinę įrangą, reikėtų pasidomėti, kokie atnaujinimai bus atlikti. Tai gali padėti išvengti tam tikrų trikdžių, kurie galimi naujoje programinėje versijoje. Pavyzdžiui,  programa gali neveikti taip, kaip veikė prieš tai, gali labiau strigti, nes prieš atnaujinimą jis buvo per mažai testuojamas. Šie trikdžiai gali sukelti susierzinimą naudojant programą. Svarbu tai daryti reguliariai ir, atsiradus dar naujesnei versijai, rekomenduojama atnaujinti.

Kuriant naujas  paskyras rekomenduojama naudoti skirtingus slaptažodžius, jog jie būtų unikalūs ir sudėtingesni – įvairių didžiųjų, mažųjų raidžių ir skaičių kombinacija.

Unikalūs slaptažodžiai skirtingoms paskyroms reikalingi tam, kad, ištikus kibernetinei atakai, įsilaužėlis neturėtų prieigos prie kitų tavo paskyrų. Unikalūs ir sudėtingi slaptažodžiai būna sunkiau prieinami.

Naudoti dviejų veiksmų autentifikavimo galimybes.

Tai neužtikrina visiškos apsaugos, kadangi sukčiai dažnai randa kitų būdų, bet tai  gali būti geras būdas sužinoti, jog kažkas bando įsilaužti į tavo paskyrą. Taip turėsi galimybę pakeisti slaptažodį  nedelsiant, jeigu pastebėsi, kad kas nors bando prisijungti. Vertėtų keisti ne tik paskyros slaptažodį, bet ir savo elektroninio pašto slaptažodį.

Stengtis įsitikinti, kad naudojamos programos yra patvirtintos ir legalios.

Dažnai tokiose platformose kaip Google Play yra keliamos nepatvirtintos programos, kuriose gali būti virusų. Šiuo atveju App Store naudotojai yra saugesni, kadangi ten įkelti savo sukurtą aplikaciją yra kur kas sudėtingiau. Reikia nepamiršti, jog prieš siunčiantis programas vertėtų tai daryti iš oficialių puslapių ir vengti piratinių versijų, nes jos dažnai būna užkrėstos virusais.

Naudoti VPN jungiantis prie viešo WiFi.

Tai galimybė apsisaugoti nuo nemalonumų. Kadangi prie šių WiFi prisijungti turi galimybę visi, atsiranda rizika, jog šis tinklas yra nesaugus ir tavo naršymo istorija gali būti prieinama viešai. VPN šiuo atveju tau sukuria skirtingą IP adresą, kurio pagalba prisijungi prie WiFi tinklo.

 

Nors ir sužinojai, kaip gali apsaugoti savo informaciją, reikėtų prisiminti, kad informaciją, kurią sakome apie save taip pat gali išduoti labai daug. Sukčiai dažnai būna ne tik įgudę programuotojai, bet ir puikūs psichologai. Būk atsargus prieš atskleidžiant bet kokią informaciją apie save!