44.197.251.102
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Livija Muraškaitė
Data
2021-04-08

Kaip pasirūpinti savo emocine sveikata karantino metu?

Autorius
Livija Muraškaitė
Data
2021-04-08

Kaip pasirūpinti savo emocine sveikata karantino metu?

Praėjo daugiau nei metai, kai Lietuvoje yra paskelbta valstybės lygio ekstremalioji padėtis dėl COVID-19 viruso grėsmės. Per šiuos metus daugeliui teko susidurti su emocinėmis problemomis. Ypač sunkiai sekasi jaunimui – prieš tai būryje draugų, įvairiuose būreliuose, sporto salėse ar mokykloje jaunimas galėjo pasikrauti geros nuotaikos ir subalansuoti savo emocinę sveikatą. Tačiau dabar, kai nėra tokios galimybės, turime mokėti padėti sau. Apie tai, kaip rūpintis emocine sveikata, kalbėjausi su  „Jaunimo linijos“ komunikacijos vadove Rita Stanelytė.

Paklausta, su kokiomis emocinėmis problemomis dažniausiai susiduria jaunimas per karantiną, Rita teigia, jog „Jaunimo linijai“ skambina jaunuoliai su įvairiomis problemomis ir karantino metu temos labai nesikeičia – beveik ketvirtadalis pokalbių yra apie santykius su artimaisiais ar mylimaisiais, taip pat pokalbiai apie psichines ligas, gyvenimo prasmę, neigiamą savęs vertinimą. Karantino metu Rita pastebi, kad žmonės skundžiasi padidėjusiu nerimu, nežinomybe dėl ateities, baimėmis dėl finansinės padėties. Visgi, anot pašnekovės, emocinių problemų išvengti neįmanoma ir  to daryti nederėtų. Nėra gerų ar blogų jausmų, visi yra reikalingi žmogaus egzistavimui, todėl net ir tokius jausmus kaip baimė, pyktis derėtų išjausti, suprasti, kodėl jie kyla. Neigiamų emocijų galima sumažinti atradus veiklų kartų su šeima gryname ore.

Taip pat savo emocine sveikata karantino metu skatina rūpintis Lietuvos Respublikos sveikatos ministerija. Psichologė, visuomenės sveikatos mokslų daktarė, profesorė Nida Žemaitienė skatina rūpintis savo psichologine sveikata ir pateikia kelis patarimus kaip tai daryti:

  1. Pasistenk sulėtinti gyvenimo tempą ir laikytis įprasto kasdienio gyvenimo režimo (kelkis ir eik miegoti įprastu metu, sveikai maitinkis, mankštinkis, palaikyk švarą, vėdink patalpas, rūpinkis buitimi).
  2. Kasdien reikia rasti laiko savo pomėgiams ir kitai maloniai veiklai. Jeigu patinka, klausykis muzikos, skaityk, rūpinkis augalų priežiūra, medituok, mokykis ir naudok atsipalaidavimo bei kvėpavimo pratimus, piešk, kurk. Saviizoliacijos laikas gali tapti galimybe išbandyti kažką naujo, įgyvendinti svajones, kurioms nerasdavai laiko.
  3. Mažiau laiko leisk naršydamas internete. Informaciją apie COVID-19 tikrink ne daugiau kaip du kartus per dieną, skaitydamas patikimus informacijos šaltinius.
  4. Stenkis išsaugoti emocinę pusiausvyrą, pozityvų požiūrį ir ramybę. Kalbėkis apie savo jausmus su kitais, nepasiduok panikai.
  5. Nuramink kvėpavimą:patogiai atsisėsk arba atsigulk, vieną ranką padėk sau ant krūtinės, kitą – ant pilvo. Užmerk akis. Kvėpuok tik per nosį. Lėtai, ramiai ir giliai įkvėpk ir taip pat iškvėpk. Pajusk, kaip įkvepiant tavo pilvas išsipučia, o iškvepiant subliūkšta. Panaudok vaizduotę. Įsivaizduok, kad įkvepi šviesą ir ramybę, o iškvepi nerimą ir stresą. Mėgaukis ramiu kvėpavimu, stebėdamas, kaip kūnas palaipsniui atsipalaiduoja ir rimsta. Pratimą tęsk 5–10 min.
  6. Atpalaiduok raumenis. Patogiai atsisėsk, ištiesk ir atremk nugarą į kėdės atlošą, padėk rankas ant kelių. Užsimerk. Įkvėpdamas stipriai surauk ir įtempk kaktą ir staigiai ją atleisk. Tai pakartok 3 kartus. Tada, palaipsniui įtempdamas ir staigiai atpalaiduodamas raumenis, keliauk kūnu žemyn – stipriai įtempk ir atpalaiduok veidą, pečius, nugarą, krūtinę, rankas, pirštus, pilvą, sėdmenis, kojas, kojų pirštus. Pajusk, kaip kūnas vis labiau atsipalaiduoja ir šyla. Derink kūno įtempimą ir atpalaidavimą su kvėpavimu. Kurį laiką pasilik užmerktomis akimis ir vidiniu žvilgsniu „peržiūrėk“ savo kūną. Jeigu kuri nors kūno dalis tebėra įsitempusi – 2–3 kartus pakartok įtempimo ir atpalaidavimo pratimą toje vietoje.
  7. Perkelk dėmesį nuo vidinių pojūčių į išorės objektus. Pasistenk per minutę pamatyti ir įvardyti kuo daugiau spalvų savo aplinkoje; išgirsk aplinkoje 3 skirtingus garsus; pažiūrėk pro langą – surask 3 pavasario ženklus; paplekšnok savo kūną dainuodami mėgstamą dainelę.
  8. Išbandyk ir kurk savas dėmesio perkėlimo užduotis. Domėkis ir mokykis naujų tau tinkančių atsipalaidavimo būdų. Naudok juos.

Nepamiršk, kad, jeigu su stipriu stresu ir nerimu nebepavyksta susitvarkyti pačiam, visada galima susisiekti ir pasitarti su psichologu, arba apsilankyti https://www.jaunimolinija.lt/

Tel.: 8 800 28888
El. paštas: laiskai@jaunimolinija.lt