54.197.64.207
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Emilija Taletaitė
Data
2021-03-05

Kaip atrasti vidinę ramybę aplinkoje vyraujant chaosui?

Autorius
Emilija Taletaitė
Data
2021-03-05

Kaip atrasti vidinę ramybę aplinkoje vyraujant chaosui?

Chaosas nėra tik šiems laikams būdinga samprata – skirtingomis formomis jis egzistavo ir buvo bandomas suvaldyti visais laikais. Netvarkos pasaulyje nutraukimas vaizduojamas Pradžios knygoje, iš chaoso kilusi gyvybė – graikų mite apie Gają ir Kroną, galime tik įsivaizduoti kiek negandų išgyveno XX a. pradžioje gimę žmonės. Šiandien mūsų aplinkoje chaoso vis dar netrūksta, tik iššūkiai, su kuriais susiduriame, yra visai kiti – kartu su pandemija atkeliavęs nerimas dėl ateities, varžantis karantinas, pasaulyje vykstantys protestai, politinės permainos, gamtos stichijos…

Kur ieškoti vidinės ramybės?

Vidinė ramybė dažnai yra siejama su budizmu. Budistai vidinę ramybę suprantą kaip būseną, kurioje žmogus, būdamas taikoje su savo mintimis, skleidžia ramybę ir į savo aplinką. Tik atradęs taiką savyje žmogus gali prisidėti prie jos kūrimo pasaulyje. Nors, pasak Budos, vienintelis būdas atrasti ramybę yra samatha ir vipassana meditacijos, siūlome išbandyti ir kitas praktikas, kurios gali padėti atsikratyti negatyvių minčių ir kurti taiką su savimi.

Planuoti savo dieną, savaitę, mėnesį, metus.

Planavimas – pikčiausias chaoso priešas. Laiko planavimų technikų yra pačių įvairiausių – nuo paprasčiausio darbų sąrašo užsirašymo į knygelę ar tam skirtą mobiliąją programėlę iki „varlės suvalgymo“ metodo.

Pagal „varlės suvalgymo“ metodą pati „neskaniausia“, daugiausiai jėgų, laiko reikalaujanti užduotis atliekama dienos pradžioje, o likusios, mažiau svarbios, pagal prioritetus atliekamos po jos.

Kitą efektyvi laiko valdymo technika – „Pomodoro“. 1980-aisiais sukurtas metodas siūlo laiką skirstyti į intervalus: 25 minutes aktyvaus darbo ir 5 minutės poilsio. Po keturių tokių ciklų daroma ilgesnė pertrauka. Šis metodas leidžia nesiblaškyti tarp užduočių, greičiau jas užbaigti, tuo pat metu ir primena pailsėti.

Taip pat gali pabandyti dienos ar savaitės darbus skirstyti pagal laiko planavimo kvadratą. Nupiešk kvadratą ir jį padalink į keturias dalis. Kiekvienai daliai priskirk kategoriją: 1) skubūs ir svarbūs darbai; 2) neskubūs, bet svarbūs; 3) skubūs, bet nesvarbūs; 4) neskubūs ir nesvarbūs. Į langelius pagal prioritetus surašyk visas užduotis ir juos atlik eilės tvarka.

Nepamirš užsirašyti savo savaitės, mėnesio ir metų tikslų bei reguliariai peržvelgti, kaip sekasi jų laikytis. Tai padės matyti kryptį, kuria eini.

Atsiriboti nuo socialinių tinklų ir naujienų srauto

Sutrikęs miegas, savęs lyginimas su kitais, žemesnė savivertė, padidėjęs nerimas gali būti požymiai, kad socialiniuose tinkluose ar naujienų portaluose praleidžiame kiek per daug laiko.

Susikurti socialinių tinklų higieną yra be galo svarbu. Kokia ji bus, priklauso nuo Tavęs. Gal tai savaitgaliai be telefono? Gal taisyklė socialinius tinklus tikrinti tik kartą – du per dieną? O gal naujas įprotis kartą per porą mėnesių peržiūrėti visas sekamas paskyras ir atsisakyti tų, kurios nekelia pozityvių emocijų?

Skirti laiko gilesniam savęs supratimui

Kaip kovosi su vidiniu chaosu, jei nežinai, kas jį Tavyje sukelia? Čia gali padėti knygos, kokybiški asmenybės testai, savo emocijų reflektavimas.

Kvėpuoti

Sąmoningas kvėpavimas padeda nurimti, susikoncentruoti, paleisti įtampą. Kai atrodo, kad aplinkoje visko per daug, išbandyk 4-2-6 kvėpavimo techniką. Įkvėpk skaičiuodama(-s) iki 4, sulaikyk kvėpavimą skaičiuodma(-s) iki 2, iškvėpk skaičiuodma(-s) iki 6. Po kelių kvėpavimo ciklų užklupęs stresas turėtų praeiti.

Išbandyti afirmacijas

Afirmacijos – pozityvūs teiginiai, kurie gali padėti įveikti neigiamas mintis. Tiesa, afirmacijų poveikis pajaučiamas ne iš karto – tai turėtų būti kasdienis ritualas, kartojamas ne vieną savaitę iš eilės. Įdomu, kad moksliniai tyrimai pripažįstą teigiamą afirmacijų poveikį.

Užrašyti mintis

Chaosas iš aplinkos persiduoda į mūsų vidų. Vienas lengviausių būtų, padedantis atrasti savyje ramybę – minčių užsirašymas. Kaskart, kai prireikia, kas vakarą ar kiekvieną rytą.

Ryto puslapiai – tai Julia Cameron sukurta praktika, kai kiekvieną rytą tik atsikėlus ranka užpildomi trys užrašų knygelės puslapiai. Sąmonės srautu užrašomos visos mintys, kurios tuo metu sukasi galvoje. Nerimas, pavydas, pyktis, baimė paliekami popieriuje, tai leižia dieną pradėti švariomis mintimis. Ilgainiui ryto puslapiai gali padėti įveikti vidinį kritiką, atrasti savyje kūrybiškumą, lengviau generuoti idėjas, atrasti atsakymus į sau užduotus klausimus.

Medijuoti

Meditacijos technikų apstu, jos skiriasi trukme ir pobūdžiu, bet visos teigiamai veikia kūną. Meditacija padeda nuvyti stresą, sumažinti nerimą, susikoncentruoti, pagerina miegą.

Nebūtina į meditaciją žvelgti kaip į minčių išvalymo praktiką. Ji kaip tik gali būti naudojama dėmesiui į vieną objektą, mintį, garsą ar vizualizaciją sutelkti.

Viena iš paprasčiausių meditacijos technikų yra įsižeminimo arba 5-4-3-2-1 technika, padedanti „sugrįžti“ į savo kūną. Šis metodas kviečia savo kūną pamatyti kaip visumą. Kelis kartus giliai įkvėpti. Sau įvardyti 5 objektus, kuriuos matai, 4 dalykus, kuriuos lieti savo oda, 3 garsus, kuriuos girdi, 2 kvapus, kuriuos užuodi, 1 skonį, kurį dabar jauti.

Susikurti aplinką, kurioje gera būti

Ar teko girdėti posakį „clean space – clean mind“ (liet. „švari aplinka –  švari galva“)? Švarus kambarys gali suteikti ramybės ir motyvacijos. O spalvos, kvapai ir muzika – sukurti tam tikrą nuotaiką.

Susikoncentruoti į tuos dalykus, kuriuos gali kontroliuoti.

Chaotiškos aplinkos dažnai kontroliuoti negalime, bet galime pasirinkti kada atsikelti ryte, ką valgyti, kaip kalbėti su savimi ir su kitais, kaip priimti situaciją prieš mus.

Dalintis

Kartu išbūti chaose ir sunkumuose lengviau! Pasidalink džiaugsmais ir iššūkiais su sau artimu žmogumi. Tavęs išklausyti visada pasiruošę ir Jaunimo linijos savanoriai (ten. nr.: 8 800 28888)