3.144.16.254
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Eglė Šimonėlytė
Data
2022-08-12

Kada laikas kreiptis į psichologą?

Autorius
Eglė Šimonėlytė
Data
2022-08-12

Kada laikas kreiptis į psichologą?

Tikriausiai niekas nepaneigs fakto, kad vienas iš pagrindinių žmogaus poreikių – būti grupėje / bendruomenėje ir galėjimas su bendraminčiais dalintis savo mintimis ar jausti ryšį, palaikymą. Šis ryšio kūrimas gali būti ne tik su draugais, bet ir su psichologu ar terapeutu, su kurio pagalba pradedi kurti geresnį santykį su savimi. Būna teigiančių, kad jiemspsichologo nereikia, nes turi draugų. Draugai lieka draugais, tačiau specialistas savo klausimais po truputį sudeda visus taškus ant i. Su juo gali ieškoti savo kelio. Tad pristatau 4, mano manymu, svarbiausius  dalykus, dėl kurių verta kreiptis į psichologą:

  1. Pirma – kai įvyksta skyrybos (šeimoje, o gal ir su partneriu). Tai yra problema, kuri sukelia daug įvairiausių jausmų, liūdesio. Šiuo atveju susitikdamas su psichologu jausi palaikymą. Jis nesakys, kad laikas užgydys žaizdas, bet padės išbūti su įvairiausiais jausmais.
  2. Antra – kai sunku išbūti su savimi. Atrodo norisi, kad šalia būtų koks nors žmogus, kuris būtų kaip ramstis ar pagalba. Arba būna taip, kad nepasitiki savo jėgomis, galvoji, kad aš čia vienintelis toks nevykėlis, o kitiems juk sekasi! Užsisukus tokiame rate sunku bus ne tik išbūti su savimi, bet ir bendrauti. Tokioje situacijoje psichologas padės pasitikėti savimi, kalbėdamiesi atrasite dalykų, kuriuose tau sekasi ir suprasi, kad visi daro klaidų. Nors ir keista, bet patį geriausią santykį reikia kurti su pačiu savimi, tada ir su kitais santykis kursis geresnis. Kaip man yra pasakius terapeutė – sėkmingas žmogus nuo kitų skiriasi bandymų ir nesėkmių skaičiumi.
  3. Trečia – problemos šeimoje ar nesutarimai su tėvais. Tėvų karta augo kitu laikotarpiu nei mes, todėl kartais įvyksta kivirčų, o galbūt ir nesusikalbėjimų dėl paprasčiausių dalykų. Tada gali pasidaryti liūdna, gali kilti jausmas, kad niekas manęs nesupranta. Šiuo atveju psichologas padės atrasti šviesą savyje ir suprasti, kad visi turi įvairius įsitikinimus ir nuomones.
  4. Ketvirta – patiriamos patyčios iš klasiokų, negalėjimas pasitikėti savo jėgomis ar ateinantis noras pasitraukti iš šio gyvenimo. Buvimas klasėje, kai nepritampi, kai sunku atrasti, su kuo bendrauti, menkina savivertę ir skatina užsidaryti. Psichologas padės kurti geresnį santykį su savimi, pabus šalia, išklausys ir galbūt pasakys gerų įžvalgų, kurios prisidės prie tavo pasikeitimo. Taip pat įgausi drąsos ir noro kurti gražesnį savo paties pasaulį.

Šie keturi būdai man atrodo pagrindiniai, dėl kurių jau nedelsiant reiktų ieškoti pagalbos, tačiau nepaminėjau tokių dalykų, kaip noras geriau save pažinti, noras tapti laimingesniu žmogumi ar net… noras pagerinti santykius su bendraamžiais. Linkiu nebijoti šio specialisto kaip baubo bei išdrįsti ir mokytis atsiverti, kalbėti apie tai, kas nedrąsu ar neramina, nes tik tada matysi pokyčius ir tobulėjimą.

Taip pat noriu priminti, kad Vilniuje Antakalnio poliklinikoje teikiamos nemokamos psichologinės konsultacijos 16–29 metų jaunimui iš visos Lietuvos. Nemokama psichologinė pagalba teikiama ir telefonu 1809, internetu pagalbasau.ltVisuomenės sveikatos biuruose, Psichikos sveikatos centruose bei Mobiliose krizių įveikimo komandose (Kaune ir Vilniuje).

Jei sumąstei, kad norisi minčių iš šono ar tiesiog pakalbėti – leiskis į įdomią kelionę su specialistu.