3.144.251.72
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Beta Buzaitė
Data
2021-08-25
Žymės

Darbo paieškos. Kaip joms pasiruošti ir nuo ko pradėti?

Autorius
Beta Buzaitė
Data
2021-08-25

Darbo paieškos. Kaip joms pasiruošti ir nuo ko pradėti?

Darbo paieškos – ilgas bei daugeliui žmonių ne pats maloniausias procesas. Nepaisant ilgai trukusių ir išvarginusių paieškų, ne kiekvienas naują darbą radęs asmuo būna juo patenkintas, ką dažnai parodo jo prasta nuotaika darbe ar nekokybiškai atliktos užduotys.

Taigi, ką daryti, kad darbo ieškojimas praeitų sklandžiai ir atneštų tikėtųsi rezultatų? Nuo ko pradėti, kaip tam pasiruošti ir į kokius svarbiausius dalykus atkreipti dėmesį, prieš dairantis naujų darbo galimybių?

Kodėl žmonės ieško, tačiau neranda darbo?

Norint sėkmingai gauti gerą darbo pasiūlymą, reikia suprasti dažniausias klaidas, trukdančias tai padaryti. Jaunimo darbo centro konsultantės Monikos Raubūnienės teigimu, priežastys yra gan įvairios. „Tai gali būti nepasitikėjimas savimi, nemokėjimas savęs pristatyti darbdaviui, ne tos srities pasirinkimas, negebėjimas „pajausti“, koks darbas tinka, kritinio savęs vertinimo stoka, savęs pervertinimas ir nuvertinimas“, – pasakoja M. Raubūnienė.

Kilo.Health talentų pritraukimo specialistė Augustė Jonaitytė mano, jog dažna darbo neradimo priežastis – motyvacijos stoka, kuri labai pasimato kandidatų pokalbių eigoje. „Mūsų įmonėje Kilo.Health dažnai atrankų procesas užtrunka apie dvi savaites, vyksta ne vienas pokalbis, daromos užduotys, jei eigoje žmogus atsisako atlikti užduotį, viena iš atsisakymo priežasčių – motyvacijos trūkumas. Kartais darbo paieškos pačios demotyvuoja, kuomet yra siunčiama CV į daug pozicijų ar įmonių ir vis gaunamas neigiamas atsakymas“, – dalinasi talentų pritraukimo specialistė. Jos teigimu, šiuo atveju labai svarbu nenuleisti rankų.

Be to, dažna kandidatų atmetimo priežastis būna ir patirties trūkumas, konkurencija tarp kandidatų, bet visad reikia atsiminti, kad atkaklumas duoda vaisių ir reikia bandyti labai daug kartų.

Prieš kimbant į paieškas – būtinas pasirengimas

Kaip ir daugelis dalykų, darbo ieškojimas taip pat reikalauja savojo pasiruošimo. Anot A. Jonaitytės, pirmas dalykas, kurį svarbu padaryti, tai suprasti, ko pats(-i) nori, bei sudėlioti prioritetus, kas svarbu įmonėje. Tai gali būti kultūra, komanda, produktas, su kuriuo teks dirbti, rinkos, atlyginimas, komanda ar bet kokie kiti svarbūs kriterijai.

„Visad verta iškelti tinkamus klausimus ir į juos nuoširdžiai atsakyti, tuomet sutrumpėja ir paieška, jei tikslingai kandidatuojate. Jei nežinai, ko nori, kas irgi yra visiškai normalu, tada pasiruošk tiesiog ilgesniam procesui. Bet galiu nuraminti, kad pačiam aplikuojant, dalyvaujant pokalbiuose pasidarys aiškiau, kas patinka, o kas ne. Visad gali nuoširdžiai paprašyti žmogaus, kuris tave kalbino, pasidalinti nuomone, kur gali tobulėti“, – sako Augustė Jonaitytė.

Kalbėdama apie pasiruošimą darbo paieškoms, Monika Raubūnienė pabrėžia, kad, jei norime artimiausiu metu įsidarbinti, turime darbo aktyviai ieškoti. „Visų pirma, darbo paieškos prasideda nuo CV ir motyvacinio laiško sukūrimo. Kiekvieną kartą aplikuodami į skirtingą poziciją privalome atnaujinti CV ir motyvacinį laišką. Tada seka darbo paieška, t. y. aplikavimas į patinkančias pozicijas. Portalų, kuriuose galima ieškoti darbo, yra ne vienas, tad reikia nuolatos sekti skelbimus. Gavus kvietimą atvykti į darbo pokalbį, turime jam pasiruošti: pasidomėti apie įmonę ir poziciją, į kurią pretenduojame, pergalvoti potencialius klausimus, pasiruošti prisistatyti, pagalvoti, ko mes norėsime paklausti darbdavio. O jei nežinome, kokio darbo ieškome, kurioje srityje norėtume save realizuoti – dalyvavimas užsiėmimuose, savęs pažinimo užduočių sprendimas yra darbo paieškos kelio pradžia“, – dalinasi pašnekovė.

Ką daryti, kad darbo vietos paieškos nevirstų varginančia ir daug jėgų atimančia veikla?

Atsakydama į šį klausimą, Augustė Jonaitytė teigia, kad tam reikalingas nusiteikimas bei emocinis pasiruošimas, tačiau galiausiai tai atneša ir netikėtų teigiamų rezultatų: „Nesitikėti lengvo laikotarpio, nusiteikti ir emociškai pasiruošti. Kuo labiau pasiruoši iš pat pradžių, tuo darbo paieškos bus linksmesnės. Susipažinsi su daug naujų žmonių, įmonių, vadovų, pažinsi vienos ar kitos įmonės kultūrą. Į darbo paieškas žiūrėk ne kaip į darbą, juk renkasi ne tik darbdavys, bet ir tu. Dirbant Kilo.Health įmonėje dažnai pasitaiko kandidatų, kurie aplikuoja ne pirmą ir ne 6-tą kartą, o dabar sėkmingai dirba mūsų įmonėje. Šiuo atveju dažnai padeda ir kvalifikuoto HR specialisto pagalba. Pavyzdžiui, kuomet žmogus aplikuoja į vieną poziciją, o pokalbio metu susipažinęs su juo gali pasiūlyti visai kitą poziciją“ – pasakoja Kilo.Health įmonės talentų pritraukimo specialistė.

Monikos Raubūnienės manymu, kai mes žinome, ko ieškome, tai ir randame. „Svarbiausia – turėti planą ir aiškią viziją. O jei abejojame, galime kreiptis į Jaunimo darbo centrą. Įvairių motyvacinių priemonių pagalba padėsime surasti atsakymus į rūpimus klausimus“, – siūlo Jaunimo darbo centro konsultantė.

Darbo paieškos – taip pat darbas?

Paklausta, ar sutinka su teiginiu, jog darbo ieškojimas irgi yra darbas, A. Jonaitytė labiau linkusi manyti, kad tai yra savęs pažinimas ir tobulėjimas. Pasak jos, per darbo paieškas reikia atsigręžti į save, labiau pažinti ir suprasti, kas esi, ko nori ir ką gali. „Kaip ir prieš tai minėjau, svarbu padaryti namų darbus, kad atranka vyktų sklandžiau. Juk renkasi ne tik įmonė, bet ir TU. Pabandyk suprasti, kas tave domina, kokie kriterijai yra svarbūs. Kartais gauname laiškų, kai žmogus aplikuoja į įmonę, o ne poziciją, tuomet kalbiname ir žiūrime, kur galėtume įgalinti žmogaus savybes. Taip kad nebijok suklysti, nebijok bandyti, būk drąsus ir nepasiduok. Tikrai atrasi savo svajonių darbą, jo tik reikia paieškoti.“

 

 

Žymės