3.19.56.45
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Gabija Šinkevičiūtė
Data
2021-02-12

Aistė iš „Aktyvaus jaunimo“: „Klausk patarimų. Bandyk. Viskas yra tikrai daug arčiau nei atrodo“

Autorius
Gabija Šinkevičiūtė
Data
2021-02-12

Aistė iš „Aktyvaus jaunimo“: „Klausk patarimų. Bandyk. Viskas yra tikrai daug arčiau nei atrodo“

Aktyvaus jaunimo komanda organizuoja renginius, mainus ir savanorystės programas tam, kad jaunas žmogus įgytų naujos patirties, būdamas savanoriu ir dirbdamas, susipažintų su kitų gyvenimais ir rastų savo kelią. Todėl Žinau viską pakalbino Aistę, Aktyvaus jaunimo darbuotoją, kuri darbą šioje organizacijoje pradėjo nuo 18 metų. Aistė dalinasi savo patirtimi:

Kaip tu atsidūrei Aktyviame jaunime? Galbūt turėjai asmeninių tikslų eidama į šią organizaciją?

Montavau savo kelionių įrašus. 2018 metų vasarą ieškojau įmonių, kurios mane priimtų dirbti su vaizdo įrašų kūrimu, arba bent atlikti praktiką. Norėjau vasarą išnaudoti naudingai, tačiau niekas neatsiliepė į mano laiškus, todėl kardinaliai pasukau į kitą pusę – nuėjau dirbti į fabriką. Tačiau Facebooke netikėtai pamačiau, kad Aktyvus jaunimas ieško vaizdo įrašų kūrėjo. Tada nieko nežinojau apie šią organizaciją. Po kokių 10 sekundžių, kai jų įrašas pasirodė, parašiau jiems. Juos tas labai nustebino, jog taip greitai. Atlikau kelis testinius vaizdo įrašus ir jiems patiko mano darbas. Taip ir atsidūriau Aktyviame jaunime.

Kaip tau sekėsi pirmomis darbo dienomis?

Buvo tikrai baisu tarp nepažįstamų žmonių,  dauguma vyresni ir aš jaučiausi kaip vaikas. Bet jie po vieną, po vieną patys ėjo su manimi susipažinti. Labai draugiškai. Nežinau, ar dar galėčiau rasti tokią komandą, kur visi gali turėti savo vietą.

Dar prieš pandemiją mūsų ofise būdavo tokia taisyklė atėjęs, turi visus apkabinti. Tradicija tokia. Buvo keista, bet tas fizinis prisilietimas su nepažįstamu žmogumi verčia tave jaustis arčiau šitos komandos.

Prisidedi prie Aktyvaus jaunimo projekto Be Smart platformos. Trumpai papasakok, kokia veikla užsiimate projekte, ką tu pati veiki ten?

Šiuo projektu norėjome pasidalinti savo sukauptomis žiniomis. Kūrėme tokius vaizdo įrašus kursus. Patys čia dalinomės savo patirtimi apie socialines medijas, projektų rašymus, norėjome kurti kitoms organizacijoms. Tikrai daug darbo įdėjome, kol kas projektas yra sustojęs, bet galbūt grįšime toliau tęsti.

Kaip manai, kokius įgūdžius išsiugdei dirbdama kartu su Aktyviu jaunimu?

Didžiausias tai turbūt – pasitikėjimas savimi. Susiduri su įvairiais sunkumais, žmonėmis ir ta aplinka pati tave ugdo. Aktyviame jaunime esu jau netoli dviejų metų. Patys Aktyvaus jaunimo darbuotojai jau pastebi, kaip aš pasikeičiau.

Trims savaitėms buvai išvykusi į Vietnamą su Second Chance projektu. Papasakok, ką ten nuveikei? Kaip sekėsi? Kokie iššūkiai tavęs laukė?

Atvykusi apsiverkiau, bet labai greitai praėjo. Niekada nebuvau viena, taip toli. Bet čia ir buvo vieno vakaro reikalas. Susipažinau su kitais savanoriais, tai tikrai viena nebuvau. Be to, jaučiau Aktyvaus jaunimo komandos rūpestį ir skatinimą.

Tikrai nežinau, kodėl mane paėmė į šią kelionę. Tačiau tas ir gražiausia turbūt, kad Aktyvaus jaunimo organizacija stengiasi kiekvienam suteikti galimybes tobulėti.

Direktorius Paulius paklausė manęs, ar norėčiau atlikti job shadowing kažkur kitame žemyne. Turėčiau, būdama kitoje organizacijoje, stebėti jų darbą ir taip mokytis. Atsakiau, kad norėčiau, bet kai pasakė, jog  Vietname, nelabai suvokiau kaip jis toli. Kai supratau, kad jau tikrai mane ten siunčia, ir čia tikrai viskas rimtai, kilo mintis atsisakyti. Bet pasirodė, kad galbūt tai vieno karto įvykis gyvenime, todėl nusprendžiau, kad bandysiu.

Gaila, ten jau buvo prasidėjusi pandemija, todėl didžioji dalis organizuotų renginių neįvyko, bet teko pabūti tokiame mažame kaimelyje. Tikrai kitokia patirtis pamatyti, kaip jie sukasi ir bando pritraukti turistus, į nuošalesnes Vietnamo vietas tam, kad pragyventų. Vyko toks kaip ir kultūrinis pasikeitimas žiniomis, jie supažindino mus su savo tradicijomis, o dauguma savanorių ten mokė anglų kalbos ir kitaip prisidėjo prie kasdienių darbų.

Dirbi su skirtingų tautybių, rasių ir socialinių klasių žmonėmis. Ką išsineši iš kiekvienos naujos pažinties, galbūt kažkas įstrigo konkrečiai?

Turbūt išmokau geriau valdyti savo emocija, jei bijojau ar nesuprasdavau kitų, tai visi aplinkoje atrodydavo negeri ir tada pikta, liūdna viena būdavau. Bet po šios patirties tikrai pasikeičiau.

Su savo projektais stengiesi, kad mažumos balsas būtų išgirstas. Ar jauti, jog Aktyvus jaunimas padeda ir tau save realizuoti kaip asmenybę?

Niekada nejaučiau, kad Aktyviame jaunime negalėčiau realizuoti savo sugalvotų idėjų. Galbūt kartais pritrūkdavo pasitikėjimo savimi, kaip daugumai jaunuolių, bet dirbant komandoje nuolat mainydavomės idėjomis ir gaudavau naudingų patarimų, kaip padaryti geriau. Aš manau, kad viskas įmanoma, jeigu labai nori. Galimybės visada atsiras.

Kodėl po tiek laiko vis dar tęsi veiklą Aktyviame jaunime, kas tave motyvuoja likti su jais?

Aktyviame jaunime niekada nebūna vienodų dienų, vyksta įvairūs renginiai, workshopai (taip, netgi ir karantino metu online), į komandą vis ateina naujų žmonių, praktikantų iš užsienio. Tad komanda įgauna vis naujų spalvų. Dabar turiu tikslą padaryti savo pirmąjį projektą, todėl yra dar daug ko mokytis.

Taigi, pradedi dirbti prie naujo projekto, galbūt turi kažkokių vilčių šiam projektui?

Atėjo daug minčių apie YouTube platformoje keliamus socialinius eksperimentus, kurie laužo tam tikras stigmas, ir supratome, kad Lietuvoje tokio contento beveik nėra. Lietuvoje stigmatizuojamos grupės yra bene tabu, žiniasklaida dažnai iškraipo jų istorijas, ir taip mūsų visuomenėje kuriami stereotipai, kuriuos stengsimės laužyti projekto metu. Tikiuosi, kad projektas pasieks daug jaunų žmonių ir leis jiems iš arčiau susipažinti su pažeidžiamų grupių narių gyvenimais: benamiais, buvusiais kaliniais, žmonėmis su psichikos ligomis. Jaunimas taip pat bus kviečiamasi apsilankyti mūsų komandos centruose, kurie dirba su pažeidžiamomis grupėmis, tad bus galimybė susipažinti su veikla prieš savanorystę.

„Norėčiau dar palinkėti nebijoti ieškoti galimybių, nes kai pradedi ieškoti, tai lyg išsiunti žinutę visatai, kad nori daugiau ir pakeliui galimybės pradeda surasti tave. Rašyk žmonėms, kurie tave žavi. Klausk patarimų tų, kurie eina tuo keliu, kuriuo tu norėtum eiti. Bandyk atlikti praktikas, viskas yra tikrai daug arčiau nei atrodo. Bet svarbu nepamesk savyje gerumo kitiems.“

Aktyvus jaunimas prie jų veiklos kviečia prisijungti kiekvieną iš jūsų! Jų internetiniame puslapyje rasi papildomos informacijos apie jaunimo mainus, mokymus, renginius, ekspedicijas ir savanorystę. Radusiems dominantį projektą ar savanorystę, Aktyvus jaunimas padės registruotis, sukurti CV, duos patarimų, kaip parašyti motyvacinį laišką!