52.91.0.68
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Klimato muziejus
Data
2022-12-12
Žymės

8 patarimai norintiems dovanoti tvariau

Autorius
Klimato muziejus
Data
2022-12-12

8 patarimai norintiems dovanoti tvariau

Skaičiuojama, kad vien Jungtinėje Karalystėje kasmet sunaudojamas pakavimo popierius
galėtų apjuosti Žemės planetą per pusiaują 9 kartus. Iš visų Kalėdų Senelio po egle paliekamų dovanų, tik 1% vis dar naudojamas po pusės metų. Tad kaip sutikti gražiausias žiemos šventes neužtvindant gamtos blizgučiais, o artimiausių žmonių — neužverčiant niekučiais?

Vilniaus atliekų sistemos administravimo duomenimis, gruodžio bei sausio mėnesiai pažymimi net 15 % išaugusiu atliekų skaičiumi. Plastiko, kartono pakuotės, smulki buitinė technika, stiklinė tara — dažniausiai šalia pilnų konteinerių sutinkamos šiukšlės. Didžioji šios taršos dalis yra vienkartinės pakuotės, blizgus pakavimo popierius, maišeliai, neretai pasitaiko ir sąrašo neatitikusios dovanos.

„Kalėdos neprivalo būti tokia našta mūsų gamtai, o asmeninį pokytį galima įgyvendinti jau šiais metais. Labai norime pasidalinti keliais tvariais patarimais iš savo patirties bei daugybės paieškų internete, kad dovanos būtų ne tik naudingos, bet ir gražios.“, — sakė Klimato muziejaus komunikacijos atstovė Miglė Vasiliauskaitė.

Tvarios dovanos:

  1. Geriausios dovanos yra reikalingos dovanos. Jei nežinote, ką padovanoti savo artimui,
    geriausia yra paklausti, kas šiuo metu būtų reikalingiausia. Staigmeną galima išlaikyti
    surašant keletą naudingų dalykų, iš kurių dovanojantis galėtų išrinkti tinkamiausią pats.
  2. Su maistu (beveik) negalima prašauti. Draugui, kuris turi viską, tikrai nepamaišys rankų
    darbo sausainių dėžutė ar stiklainis namuose maišytos granolos.
  3. Jūsų gerumas. Originali dovana gali būti kuponas su pasiūlymu pasinaudoti jūsų geru poelgiu (sutvarkyti namus, pagaminti vakarienę, išmaudyti šunį ir pan.).
  4. Pinigai ar jų panaudojimo sertifikatas. Lietuviai Kalėdas tradiciškai švęsdavo vaišindami skurdesnius ir tuos, kuriems labiausiai reikia mūsų šilumos, tad sertifikatu galite patikinti draugą, kad pinigai jo dovanai buvo išleisti kilniam tikslui paremti.
  5. Laikas kartu. Bilietai į parodą, filmą ar spektaklį, o gal tiesiog puodelis šiltos kakavos mėgstamiausioje kavinėje — juk švenčių dvasia slypi artume.

Tvarios dovanų pakuotės:

  1. Laikraščiai, žurnalai, tapetų likučiai, vaikų piešiniai, seni žemėlapiai, net popieriniai
    pirkinių maišeliai — jūsų dovana, be abejonės, po šių metų egle bus originaliausia.
  2. Stiklainiai, pinti krepšeliai, medinės dėžutės ar nenaudojami rankšluosčiai. Dovanos
    neprivalo būti pakuojamos į popierių, o ir pati pakuotė gali tapti dovanos dalimi.
  3. Plastikiniai kaspinai gerokai pasenę. Dekoracijoms rinkitės lino, džiuto ar medvilnės virveles, perištas džiovinto apelsino griežinėliu. Kvepia Kalėdomis.

Klimato muziejaus komanda kviečia ieškoti daugiau tvarių būdų sutikti šventes. Daugiau nei 30 patarimų siūlančiame tvarių švenčių gide rasite minčių viskam nuo šventinio stalo, iki Naujųjų metų vakarėlio.

Gidą rasite čia.