44.213.99.37
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Autorius
Asociacija „Aktyvus jaunimas“
Data
2021-04-26

7 idėjos lietuviams kaip keliauti ir atostogauti tvariau: tvarių kelionių gidas

Autorius
Asociacija „Aktyvus jaunimas“
Data
2021-04-26

7 idėjos lietuviams kaip keliauti ir atostogauti tvariau: tvarių kelionių gidas

Pastaruoju metu vis dažniau kalbame apie keliones. Kur keliausime, kai ir vėl atsidarys sienos, kur galime atostogauti be privalomų karantinų ir t. t. Tiesa, vis dažniau kalbame ir apie žalą klimatui. Tenka pripažinti, kad tuo metu atostogos į galvą ateina retam. Ar atostogos ir tvarus gyvenimo būdas suderinami dalykai? Asociacija „Aktyvus jaunimas“ mano, kad taip, ir dalinasi patarimais, leisiančiais keliauti tvariau.

Anglies dvideginį (CO2) išskiriame tiek skraidydami, tiek ekskursijoje, tiek apsistodami viešbučiuose. Žinoma, atsisakyti kelionių bei atostogų užsienyje būtų labai sunku ir, veikiausiai, neteisinga. Turizmas kuria darbo vietas, praplečia akiračius ir paprasčiausiai džiugina. Tą matome net ir pandemijos akivaizdoje. Tad vietoj to, kad kelionėms sakytume ne, geriau keliauti tvariau. Gera žinia ta, jog tam yra daugybė paprastų būdų, apie kuriuos dažnai net nesusimąstome.

Visi jie surinkti į internetinį tvaraus keliavimo gidą #GalimTvariau. Kaip sako vienas iniciatyvos lyderių, asociacijos „Aktyvus jaunimas“ direktorius Gediminas Kondrackis: „Kartais galima pagalvoti, kad būti tvariais, reiškia grįžti į Akmens amžių. Nieko panašaus! Patys nustebome, kaip paprasta sumažinti savo CO2 pėdsaką – poveikį klimatui ir gamtai. Tikimės, kad tvaraus keliavimo gidas bus pradžia kitokiai atostogų ir kelionių kultūrai Lietuvoje.“

 

7 geriausi patarimai, kaip keliauti žaliau jau šiandien:

  •  Jei gali, rinkis kelionę traukiniu ar autobusu

Kelionė traukiniu yra apie 5 kartus „žalesnė“ nei kelionė lėktuvu (lyginant pagal išskiriamą CO2 vienam kilometrui). Taip pat, keliaujant traukiniais ar autobusais, galima išvengti ilgų ir kartais nemalonių patikrų oro uostuose. Dar vienas traukinių pliusas – daugiau erdvės keleiviams. Žinoma, kartais nebūna kitos išeities, kaip tik keliauti lėktuvu.

  • Atostogauji paplūdimyje? Išvalyk jį kartu su kelionės draugais

Vietinio paplūdimio išvalymas – puikus būdas ne tik gauti, bet ir kažką duoti savo lankomai vietai. Plius, tai – ganėtinai paprasta, tau reikės tik šiukšlių maišų, pirštinių ir rūšiavimo / perdirbimo taško. Čia galite pamatyti kaip tai daro „Aktyvaus jaunimo“ komanda.

  • Į keliones pasiimk mažiau bagažo

Kiekvienas papildomas kilogramas lėktuve reiškia papildomai sunaudotą kurą, kas, galiausiai, virsta išskirtu CO2. Kalbant konkrečiais skaičiais, kiekvienas bagažo kilogramas papildomai „pagamina“ apie kilogramą CO2 skrydyje iš Vilniaus į Dubliną.

  • Nespausdink lėktuvo bilieto

XXI amžiuje užtenka ir bilieto mobiliajame telefone, be to sutaupysi popieriaus.

  • Išvykdamas iš namų, nepamiršk išjungti prietaisų iš elektros tinklo

Dauguma prietaisų, įjungtų į elektros tinklą, naudoja energiją net ir neveikdami. Išjungdami juos ne tik sutaupysi, bet ir būsi tvaresnis.

  • Nekeisk viešbučio rankšluosčių ir patalynės kasdien

Namie rankšluosčius ir patalynę keičiame ne kasdien. Taip pat reikėtų elgtis ir kelionėse. Kiekvienas nebūtinas skalbimas ar lyginimas bereikalingai naudoja vandenį ir energiją.

  • Kompensuok sukuriamą CO2 pėdsaką

CO2 kompensacija leidžia keleiviams atsverti jų skrydžio(-ių) metu sukuriamą anglies dioksido lygį – CO2 pėdsaką. Kaip tai veikia: suskaičiavus savo CO2 pėdsaką, galima jį kompensuoti investuojant į projektus, kurie siekia sumažinti bendrą CO2 kiekį pasaulyje, pavyzdžiui, sodindami medžius.

 

Tiesa, vien šios priemonės neužtenka, kad klimato kaitos procesai sulėtėtų. Tad, visų pirma reikia stengtis kiek įmanoma mažinti savo išskiriamo CO2 kiekį, o kompensuoti tik likutį.

 

Daugiau paprastų patarimų rasite tvarių kelionių gide #GalimTvariau.