18.220.126.5
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2023-01-09
Žymės

POKALBIAI NE APIE TEATRĄ. Žiema sunki, Ukrainai daug sunkesnė. Kaip nepamiršti karo?

Data
2023-01-09

POKALBIAI NE APIE TEATRĄ. Žiema sunki, Ukrainai daug sunkesnė. Kaip nepamiršti karo?

Sausio 9 d. Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vyks renginys „POKALBIAI NE APIE TEATRĄ. Žiema sunki, Ukrainai daug sunkesnė. Kaip nepamiršti karo?“.

Ukraina šiuo metu gyvena bene sunkiausią savo žiemą. Į šalies energetikos infrastruktūrą paleista per tūkstantį raketų ir dronų, pusė infrastruktūros stipriai apgadinta ar sunaikinta. Milijonai šalies gyventojų bando prisitaikyti ir ieško būdų, kaip tęsti įprastą gyvenimą tamsoje, šaltyje, tvyrant nuolatinei atakų grėsmei.

Nuo pat plataus masto karo pradžios lietuviai į tai reagavo griežtu Rusijos agresijos pasmerkimu ir beprecedente parama Ukrainai. Kremliui vykdant energetinį šantažą, dažnas kartojo ir lig šiol kartoja, kad geriau „pašalti“ ir mokėti dideles sąskaitas nei pasiduoti Rusijos manipuliacijoms ar nustoti remti Ukrainą jos kovoje už laisvę. Bėgant laikui didelė infliacija, energetikos krizės keliami iššūkiai vis dažniau aptariami ne tik privačiuose pokalbiuose, bet ir žiniasklaidoje ar politiniuose diskursuose. Kai kuriose Europos šalyse nuvilnijo ne vienas protestas, raginantis valdžią daugiau dėmesio skirti vietos gyventojams o ne Ukrainai.

Šiame pokalbyje klausiama, ar empatija gali išlikti besąlygiška, ar ji turi galiojimo laiką? Kaip pragyventi šią žiemą ir neprarasti solidarumo? Kaip bėgant laikui nepamiršti, kad karas vyksta mūsų pašonėje? Ar mes, lietuviai, šiuo klausimu esame tvirtesni nei gyvenantys Vakarų Europoje?

Pokalbio dalyviai:

  • Žemyna Bliumenzonaitė, organizacijos „Blue / Yellow“ koordinatorė;
  • Dr. Norbertas Černiauskas, istorikas, knygos „1940. Paskutinė Lietuvos vasara“ autorius;
  • Dr. Dovilė Jakniūnaitė, VU TSPMI profesorė.

Daugiau informacijos rasite čia.