52.91.67.23
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2023-04-27
Žymės

Lietuvos Dizaino savaitė 2023

Data
2023-04-27

Lietuvos Dizaino savaitė 2023

Š. m. birželio 5 – 11 dienomis šeši Lietuvos miestai – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Alytus, Telšiai ir Anykščiai – pasiners į dizaino fiestą, kurios metu svečiai bus kviečiami pasinerti į naujų įvaizdžių paieškas: sau, namams bei verslui.

Šių metų dizaino savaitės 2023 tema – #Iššūkiai. Tai organizatorių kvietimas susidurti su provokacijomis akis į akį ir išdrįsti drauge kurti toliau, dizaino priemonėmis spręndžiant kasdienybėje kylančias problemas.

Spalva Viva Magenta – tai „Pantone“ paskelbta metų spalva. Nuo šių metų bendradarbiaudami su spalvų institutu, Dizaino savaitės organizatoriai perduoda žinią, jog 2023 metų spalva skelbiama „netradiciniu atspalviu – netradiciniam laikui“. Energija ir drąsa pulsuojantis tonas skatina optimizmą ir kviečia eksperimentuoti, puikiai atspindėdamas temos #Iššūkiai charakteristiką.

Kadangi dizaino iššūkiai prasideda nuo grynos matematikos arba pastarosios persirengusios filosofijos rūbu – šių metų Dizaino savaitės plakatas primena senovės graikų mokslininką Euklidą. O tiksliau – jo pirmojo aprašytą aukso pjūvį, kitaip vadinamą harmoniniu santykiu arba dieviškąja proporcija. Nors manoma, jog ir Senovės Egipte piramidės buvo statomos remiantis aukso pjūvio teorija, IV a. Euklidas šį santykį panaudojo būtent taisyklingų penkiakampių ir dešimtkampių braižyboje. Vėliau daugybė mokslininkų aprašė ir panaudojo dieviškąją proporciją atrasdami sprendinius, o menininkai sukūrė daugybę sistemų. Muzikoje aukso pjūvis išryškina harmoniją ir suteikia dinamiką, skulptūroje – kuria tobulas proporcijas, architektūroje – padeda išpildyti funkcionalumą.

Daugiau informacijos rasite čia.

Festivalis yra Vilniaus 700-ojo jubiliejaus programos dalis. Sužinokite daugiau.