18.221.129.19
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-09-09
Skaitymo trukmė
1 minutė 35 sekundės

Kaip atpažinti kokybiškus jaunimo mainus?

Data
2020-09-09
Skaitymo trukmė
1 minutė 35 sekundės

Kaip atpažinti kokybiškus jaunimo mainus?

Jaunimo mainų projektai suteikia galimybę 13–30 m. žmonėms iš skirtingų šalių susitikti, vykdyti įvairias veiklas kartu ir mainytis mintimis bei patirtimi. Norėtum dalyvauti jaunimo mainuose? Nežinai, kaip pasirinkti patikimus mainus? Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra įvaridija kelis dalykus, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, norint įsitikinti, ar jus dominantis jaunimo mainų projektas yra kokybiškas.

Organizacijos reputacija

Susidomėjus galimybe dalyvauti jaunimo mainuose, pasidomėk kvietimu pasidalinusia organizacija. Atlik išsamią paiešką internete, įsitikinkite, kad organizacija tikrai egzistuoja. Taip pat peržiūrėk, ar organizacija neįtraukta į JTBA juodąjį organizacijų sąrašą.

Dalyvių atranka

Atrinkdama dalyvius jaunimo mainams organizacija privalo suteikti lygias teises ir taikyti vienodus atrankos kriterijus visiems potencialiems dalyviams. Organizacija neturi teisės priversti mokėti dalyvio mokesčio, o atsisakius jį mokėti, tai negali tapti eliminavimo iš atrankos priežastimi.

Dalyvio mokestis

Jaunimo mainų projektą įgyvendinančiai organizacijai skiriama tiek lėšų, kiek organizacija prašo ir pagrindžia paraiškoje. Paprastai to pilnai pakanka sėkmingam projekto įgyvendinimui. Tiesa, „Erasmus+“ programos taisyklės nedraudžia rinkti papildomo mokesčio iš dalyvių su sąlyga, jog surinktos lėšos bus naudojamos to projekto kokybės gerinimui. Tačiau itin svarbu – dalyvio mokestis privalo būti priimtinas visiems dalyviams. O atsisakius jį mokėti, kaip jau minėta, tai negali tapti eliminavimo iš atrankos priežastimi.

Informacijos paketas

Atrinktiems dalyviams turi būti pateikiamas informacijos paketas, kuriame nurodomos projekto datos, kontaktiniai asmenys, detalus mainų veiklos tvarkaraštis, projekto partneriai, dalyvių skaičius, amžius, aprašomos būsimo gyvenimo sąlygos, mainų vieta. Informacijos pakete taip pat gali būti nurodyti „namų darbai“ – veiklos, kurias dalyviai turi atlikti iki mainų etapo.

Dalyvio sutartis

Rekomenduojama su į jaunimo mainus siunčiančia organizacija pasirašyti sutartį, kurioje būtų aiškiai aprašytos procedūros, nurodyti terminai, atsakomybės ir pan.  Dalyvio sutartis yra būtina siekiant išvengti galimų nesusipratimų ir nesutarimų dėl tų pačių dalykų skirtingo traktavimo.

Draudimas

Pasidomėk sveikatos draudimu, ypač, jei jaunimo mainų metu numatyta veiklų atvirame ore (sportiniai užsiėmimai, žygiai, žaidimai). Jei nesi tikras, ar dalyviai bus apdrausti, rekomenduojama turėti Europos sveikatos draudimo kortelę.

„Youthpass“ pažymėjimas

„Youthpass“ skirtas žinių, įgytų mainuose, į(si)vertinimui ir pripažinimui. „Youthpass“ yra tarsi diplomas neformaliajame švietime, tad pasidomėk, ar yra numatytas jo išdavimas po jaunimo mainų. Jei ne, rekomenduojama apie tai užsiminti atsakingiems asmenims.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva, Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra.