18.221.53.209
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2023-01-13
Žymės

Draugą nelaimėje pažinsi: Suomijos atvejis

Data
2023-01-13

Draugą nelaimėje pažinsi: Suomijos atvejis

Sausio 18 d. 17 val. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į diskusiją „Draugą nelaimėje pažinsi: Suomijos atvejis“.

1990 m. kovo 11 d. Lietuva paskelbė nepriklausomybę, tačiau dar laukė ilgas ir išbandymų kupinas kelias, kol atkurtoji nepriklausomybė tapo įtvirtinta ir pripažinta tarptautiniu mastu. Sovietų imperija įvairiausiais būdais – gąsdinimais, ekonomine blokada, galiausiai ir brutaliu smurtu – bandė užgniaužti nepriklausomybės daigą. Laisvąjį pasaulį pasiekiančios žinios apie įvykius Lietuvoje, jos žmonių valią ir drąsą veikė laisvojo pasaulio visuomenes ir politikus, lėmė moralinį palaikymą, materialinę paramą ir prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės pripažinimo bei valstybingumo įtvirtinimo.

Kaip 1989–1991 m. įvykius Lietuvoje matė kitoje Baltijos pusėje gyvenantys suomiai, kokiais kanalais Suomiją ir kitas Baltijos šalis pasiekdavo informacija apie Lietuvą, kas ir kokiais būdais tuo metu aktyviausiai rėmė Lietuvą, kaip klostėsi Lietuvos ir Suomijos santykiai po diplomatinių santykių atkūrimo ir kokios dvišalio bendradarbiavimo perspektyvos veriasi šiandien?

Pokalbyje dalyvaus Suomijos Respublikos ambasados Lietuvoje atstovė – Misijos vadovo pavaduotoja Elina Rimppi, politikas, filosofas, Nepriklausomybės Akto signataras Bronius Genzelis, Užsienio reikalų ministerijos Europos šalių departamento direktorius Edvilas Raudonikis, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto lektorius Andrius Grodis, Vytauto Didžiojo universiteto Užsienio kalbų instituto lektorė Žieda Tamašauskaitė.

Daugiau informacijos rasite čia.