35.175.236.44
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-09-08
Skaitymo trukmė
2 minutės 25 sekundės

Tavo pirmasis CV – patarimai

Data
2020-09-08
Skaitymo trukmė
2 minutės 25 sekundės

Tavo pirmasis CV – patarimai

Pripažink, kad jau ne kartą galvojai apie CV užpildymą, tačiau atėjusią mintį nustelbdavo influencerių instagram stories ir nauja mėgstamo atlikėjo daina spotify, nes nežinojai, nuo ko pradėti? Kokią formą pasirinkti? Ką įrašyti darbo patirties eilutėje? Ar skrajučių dalinimas gali būti laikomas darbo patirtimi?

Jeigu būtent tokie ar panašūs klausimai aplanko ir tave, žinok, nesi viena(-s)! Su panašiais sunkumais susiduria daugelis jaunų žmonių, kurie nė karto nepildė savo CV, tačiau supranta, kad ta akimirka vis artėja.

Kokia forma geriausia?

Tiesą sakant, geriausia CV forma yra tokia, kurioje aiškiai ir suprantamai pateikta visa teisinga informacija apie tave. Svarbiausios CV eilutės yra kontaktinė informacija, darbo ar savanorystės patirtis bei asmeninės savybės.

Viena iš populiariausių CV formų – „Europass“ – ją paskutinį kartą pildant CV naudojo 41 procentai 15–29 m. amžiaus lietuvių.* „Europass“ CV forma pildoma online, o užbaigus belieka parsisiųsti savo CV pdf formatu. Ši forma tinka, jeigu pirmą kartą pildai savo CV arba ieškai darbo, pavyzdžiui, aptarnavimo, pardavimų, logistikos srityse.

Jeigu esi kūrybingos profesijos atstovas, pavyzdžiui, grafikos dizainerė(-is), CV ir jo dizainą gali kurti pati(-s). Kad ir kaip norėtumei kuo labiau atskleisti savo įgūdžius kuriant CV, stenkis laikytis principo „genialumas – paprastume“ ir neperkrauk dizaino grafiniais elementais, spalvomis bei šriftais. CV turėtų būti aiškiai matoma tavo kontaktinė informacija bei įgyta patirtis.

Ką rašyti ir ko nerašyti į CV?

Jeigu nusprendei užpildyti savo CV ir visiškai nežinai, nuo ko pradėti, paskaityk šiuos CV pavyzdžius. Jie padės suprasti, kokie duomenys, išsilavinimas bei gebėjimai įprastai pateikiami gyvenimo aprašyme. Jeigu abejoji, ar viena ar kita veikla gali būti laikoma darbo patirtimi, pirmiausia atsakyk į šiuos klausimus „Ar gavau už tai atlygį?“, „Ar turėjau aiškią atsakomybę?“, „Ar pasiekiau kokį nors rezultatą?“. Jeigu bent į du iš trijų klausimų atsakei teigiamai – drąsiai rašyk. Pavyzdžiui, jeigu du mėnesius praeitą vasarą pardavinėjai ledus Palangos pagrindinėje gatvėje, tai – darbo patirtis, nes turėjai kasdien būti numatytoje vietoje ir atlikti tam tikrus veiksmus. Netinkamas darbo patirties pavyzdys galėtų būti pagalba tėvams darže ar sode vasaros metu, jaunesniojo brolio mokymas matematikos ar fizikos, draugų gimtadienių vakarėlių organizavimas.

Kita vertus, šie darbai gali padėti nustatyti savo asmenines savybes, kurias taip pat verta akcentuoti savo gyvenimo aprašyme. Jeigu dirbi sode ar darže, esi darbšti(-us), jeigu mokai brolį matematikos, tikriausiai esi kantri(-us), jeigu organizuoji draugų susitikimus ar gimtadienio vakarėlius, esi atsakinga(-s) ir organizuota(-s).

Jokiu būdu į savo CV nerašyki melagingos informacijos, nes tiesai išaiškėjus (o ji visada išaiškėja), bus labai nemalonu. Todėl, jeigu pareigoms, kurias nori užimti reikia padavėjo ar baristos darbo patirties, neturėdamas jos, nemeluok. Jeigu tikrai labai nori to darbo, rask būdą, kuris padės jį gauti. Vienas iš pavyzdžių – išsamus ir nuoširdus motyvacinis laiškas netradiciniu formatu, pavyzdžiui, nufilmuotas.

O pats geriausias būdas, kuris tave atves pas trokštamą darbdavį, yra išlikti savimi ir nebijoti to atskleisti ir savo gyvenimo aprašyme, ir darbo pokalbio metu.

*Duomenys iš 2020 m. sausio mėn. atliktos „Omnibus“ reprezentatyvios gyventojų apklausos. Paskutinį kartą naudojo „Europass“ CV formą (29 proc. iš pildžiusių savo gyvenimo aprašymą) – tai dažniau 15–29 metų jaunimas (41 proc.)

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva, Europass.