3.140.185.147
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2020-09-09
Skaitymo trukmė
1 minutė 30 sekundžių

Sveikatos draudimas studijuojant svetur: ką reikia padaryti, ko ne?

Data
2020-09-09
Skaitymo trukmė
1 minutė 30 sekundžių

Sveikatos draudimas studijuojant svetur: ką reikia padaryti, ko ne?

Pradėsi studijas užsienyje? O ar žinai, kaip pasirūpinti savo sveikatos draudimu? Skaityk ir sužinok!

Valstybės lėšomis visi studentai, studijuojantys pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, yra apdraudžiami akademiniams metams. Tam, kad jiems pasibaigus draustumas vėl įsigaliotų, į Europos Sąjungos, Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino ir Šveicarijos aukštąsias mokyklas studijuoti išvykstantys asmenys teritorinei ligonių kasai pagal gyvenamąją vietą tiesiog turi pateikti studento statusą patvirtinančią pažymą iš užsienio mokymo įstaigos.

Teritorinėms ligonių kasoms kartu su asmens tapatybės dokumentu būtina pateikti mokymo įstaigos išduotą oficialios akademinės pažymos originalą, patvirtinantį, kad tikrai ten studijuoji. Draustumui privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) patvirtinti priimami tik originalūs dokumentai. Šią pažymą teritorinėms ligonių kasoms reikia pateikti kiekvienais studijų metais.

Pažymą gali pateikti keliais būdais:

  • atvykus į teritorines ligonių kasas;
  • paštu (atsiunčiant pažymos originalą, asmens tapatybės dokumento kopiją, laisvos formos prašymą patvirtinti draustumą);
  • per įgaliotą asmenį (būtinas įgaliojimas);
  • el. paštu, jeigu joje nurodyta galimybė patikrinti pažymos galiojimą elektroniniu būdu;
  • pati aukštoji mokykla atsiunčia elektroninį dokumentą (pažymą apie studijas).

Kas atsitinka, kai nepateiki pažymos?

Nepateikus pažymos, ne tik nutrūksta draustumas, bet ir skaičiuojama PSD įmokų skola, kurią reikia padengti, kad draustumas vėl įsigaliotų. Jei mokslai prasideda vėliau, PSD įmoką už laikotarpį, kol nestudijuojama, būsimi studentai turi susimokėti patys. Pavyzdžiui, jei mokslai prasideda spalį, PSD įmoką už rugsėjį reikia sumokėti savarankiškai.

Jeigu įstoji studijuoti užsienyje ir deklaruoji savo išvykimą iš Lietuvos, netenki nuolatinio Lietuvos gyventojo statuso, kartu – draustumo valstybės lėšomis. Išvykimo deklaruoti tikrai nereikia, jei vyksti studijuoti į ES šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ir Šveicariją. Deklaravus išvykimą, sveikatos draudimu teks pasirūpinti pačiam toje šalyje, kurioje studijuosi.

Europos sveikatos draudimo kortelė

Jeigu važiuoji studijuoti į ES šalis, Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ir Šveicariją – užsisakyk Europos sveikatos draudimo kortelę. Ji patvirtins tavo teisę šių šalių valstybinei sveikatos apsaugos sistemai priklausančiose gydymo įstaigose gauti gydytojo nuožiūra paskirtą būtinąją medicinos pagalbą, kurios išlaidas kompensuoja valstybinis sveikatos draudimas.

Jeigu vyksti studijuoti ne į ES šalis ar Norvegiją, Islandiją, Lichtenšteiną ir Šveicariją, savo sveikatos draudimu turėsi pasirūpinti pats.

Lietuvoje studijuosiantiems dėl draustumo patvirtinimo į teritorines ligonių kasas kreiptis nereikia, nes reikiami duomenys gaunami iš Studentų registro.

Daugiau informacijos gali rasti čia.

Kilus klausimams gali kreiptis info@vlk.lt arba 8 700 88888.

Šaltiniai: Eurodesk Lietuva, Valstybinė ligonių kasa prie SAM.