3.144.84.155
Rezultatai
Neradote atsakymo?
Data
2023-04-04

Nacionalinė finansinio raštingumo diena

Data
2023-04-04

Nacionalinė finansinio raštingumo diena

#PagaukFinansųVėją | Finansinis raštingumas suteikia laisvę priimti norimus sprendimus. Kuo geresni mūsų įgūdžiai, tuo saugesnę finansinę ateitį galime užtikrinti sau, savo artimiesiems bei valstybei. Šiandien statistika vis dar ne mūsų naudai – beveik pusė Lietuvos gyventojų savo finansinio ir ekonominio raštingumo lygį vertina vidutiniškai (tai rodo vasario mėn. Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro atliktas sociologinis tyrimas), tačiau drauge šią situaciją galime pakeisti.

Balandžio 14 d. Lietuvos bankas kviečia drąsiai žengti pokyčių keliu ir pirmą kartą Lietuvoje paminėti Nacionalinę finansinio raštingumo dieną. Švęskime garsiai: kalbėkime apie finansinio raštingumo svarbą, žinias, galimybę sužinoti daugiau, dalintis patirtimi, įgūdžiais. Kurkime naujas tradicijas ir tobulėkime kartu!

Visą balandžio mėn. vyks įvairios veiklos – mokyklose, miestų gatvėse, kitoje viešojoje erdvėje visoje šalyje bus kalbama apie finansinio raštingumo svarbą ir skatinama gilinti savo žinias.

Nacionalinės finansinio raštingo dienos veiklos – nemokamos.

  • Balandžio 10–17 d.
    Lukiškių aikštėje Vilniuje Jūsų lauks specialiai Nacionalinei finansinio raštingumo dienai įrengta interaktyvi kolona. Ateikite, paspauskite mygtuką, gaudykite ženkliuką ir įsisekite Nacionalinės finansinio raštingumo dienos simbolį – aitvarą.
  • Balandžio 14 d.
    10 val. skelbsime Nacionalinės finansinio raštingumo dienos pradžią ir spaudos konferencijos metu aptarsime šalies gyventojų finansinio bei ekonominio raštingumo lygį. Dalyvauja: Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi, Lietuvos banko Finansinio raštingumo centro vadovė Viktorija Dičpinigaitienė ir psichologė-psichoterapeutė Lina Bagdonavičienė.
  • Nuo balandžio 14 d.
    Finansinio raštingumo įgūdžius reikia formuoti kuo jaunesniame amžiuje, todėl Lietuvos banko Pinigų muziejuje (Totorių g. 2/8, Vilnius) pradėsime edukacines veiklas finansinio raštingumo temomis. Nuo balandžio 14 d. mokiniai turės galimybę ne tik išgirsti apie pinigų istoriją ir reikšmę kasdieniame gyvenime, bet ir įgyti svarbių finansinio raštingumo įgūdžių. Norintiems dalyvauti šiose veiklose būtina registracija, ją atversime Nacionalinės finansinio raštingumo dienos metu (balandžio 14 d.).
  • Visą balandžio mėnesį
    Kad finansų vėjo gūsis pasiektų visos Lietuvos namus, įstaigas ir organizacijas, kartu lankstykime Nacionalinės finansinio raštingumo dienos simbolį – aitvarą. Kviečiame tėvelius įsirengti kūrybines dirbtuves namuose, mokykloje ar kitoje vietoje ir jų metu kalbėtis apie finansus su vaikais, o įvairių įstaigų ir organizacijų darbuotojus gerai praleisti laiką diskutuojant apie finansinio raštingumo svarbą. Instrukciją, kaip išlankstyti aitvarą, rasite čia.

Išskirtinis kvietimas – mokykloms!
Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras kviečia prie Nacionalinės finansinio raštingumo dienos minėjimo prisijungti ir visas Lietuvos ugdymo įstaigas! Visą balandžio mėn. lankstykite aitvarus ir įamžinkite pavasarinio vėjo lydimą aitvarų skrydį. Mokyklos ir organizacijos, išlanksčiusias daugiausiai aitvarų, bus apdovanojamos unikaliais prizais – Nacionalinės finansinio raštingumo dienos simboliais aitvarais-ženkliukais.

Kaip dalyvauti?

  1. Pirmąją balandžio savaitę Lietuvos banko „Facebook“ paskyroje ieškokite įrašo su specialia grotažyme (#GaudomeFinansųVėją), kviečiančio ugdymo įstaigas ir organizacijas jungtis prie Nacionalinės finansinio raštingumo dienos akcijos lankstyti aitvarus.
  2. Iki balandžio 30 d. savo „Facebook“ paskyroje dalinkitės nuotraukomis iš kūrybinių dirbtuvių savo mokykloje ar organizacijoje. Prie įrašo uždėkite grotažymę #GaudomeFinansųVėją, pažymėkite Lietuvos banko paskyrą, o įraše būtinai nurodykite mokyklos pavadinimą ir išlankstytų aitvarų skaičių (nuotraukas kviečiame skelbti mokytojus, dėstytojus ar kitus administracijos darbuotojus). Konkurse dalyvaus tik vieši įrašai.
  3. Gegužės 3 d. Lietuvos banko atstovai atsitiktiniu būdu išrinks tris mokyklas ir organizacijas, kurioms padovanos po 100 Nacionalinės finansinio raštingumo dienos simbolių – aitvarų-ženkliukų.

Daugiau informacijos apie Nacionalinę finansinio raštingumo dieną rasite čia.